Bild: PRESSBILD

”Går man med skaviga funderingar är man sällan ensam”

Mölnlycke

Författaren och skribenten Bengt Ohlsson åker just nu runt och träffar läsare och skrivintresserade runt om i landet. Till kommunen blir det en ”författarfrukost” på kulturuhuset och trots att han egentligen inte brukar ge frukostmöten.

– Frukost är vanligtvis en svårt osocial tid på dygnet för mig, men jag ska göra mitt bästa.

Författarfrukostar är ett ganska vanligt inslag i bibliotekens utbud av gästande författare. Bengt Ohlsson är författare av romaner och har även skrivit krönikor för Dagens Nyheter i 30 år. Han är känd för att inte ducka för utmanande och ofta humoristiska betraktelser av samhälle och vardagsliv, inte minst i sina krönikor. I vissa läger uppfattas han som kontroversiell.

– Det avgörande är om jag kan bidra med någonting, en ny infallsvinkel som känns fräsch och egen. Att bara hänga på andra och skriva om hur dåligt det är med rasism eller hur dum Trump är känns inte särskilt spännande, säger han.

En text där du frågade om kulturen måste vara vänster fick mycket kritik för några år sedan, är det något ämne du inte skulle skriva om?

– Nej, jag kan inte komma på något sådant ämne. Min erfarenhet är att om man går med skaviga funderingar så är man sällan så ensam om det som man tror.

Fick Augustpriset

Som författare slog Bengt Ohlsson igenom för en större publik med den Augustprisbelönade romanen Gregorius,
som i någon mening är en vidareutveckling av Hjalmar Söderbergs huvudkaraktär i klassikern Doktor Glas. Den nya romanen heter De dubbelt så bra och handlar om två unga strejkbrytares tillvaro från 1917 till skotten i Ådalen 1931.

Vad betyder det för dig att möta dina läsare?

Det betyder väldigt mycket. Jag har fortfarande svårt att förstå att jag har läsare, att folk går till bokhandeln och köper något jag skrivit.

Hur viktigt är kändis­skapet för författare dessa dagar?

Det är fascinerande hur rykten kring vissa författare uppstår och hur seglivade de är ibland. Björn Ranelid har ett rykte att vara självupptagen, men de flesta som träffar honom kan nog intyga att han är en väldigt ödmjuk, vänlig och lyssnande person.

Vad jobbar du med just nu, någon ny bok du vill berätta om?

Jag jobbar alltid med något men brukar inte prata om det förrän det är klart, och kontraktet påskrivet.