• Bild: PRESSBILD
  • Bild: PRESSBILD

Hyllad pjäs för hela familjen

Mölnlycke

Den hyllade teatergruppen Molière­ensemblen turnerar just nu med den omåttligt populära barnföreställningen Äta själv! som går hem hos både stora och små.

– Det är en av våra mest framgångsrika föreställningar. I grund och botten är det en barnföreställning men vi har hört så många vuxna som uppskattar den, någon har sagt att den skulle kunna gå som krogshow, säger Sara Hedman, producent.

Molièreensemblen grundades 1996 och är aktiv som ambulerande teatersällskap. De har ingen fast scen utan gör vad de själv kallar uppsökande scenkonst med olika föreställningar. Deras arbetssätt och konstnärliga uttryck är inspirerat av italiensk commedia dell’arte och inkorporerar clowneri och burleska uttryck. Just nu turnerar de med fyra olika föreställningar, varav Äta själv är avsedd för barn mellan 2–6 år.

Äta själv handlar om vedermödorna och utmaningen för små barn att bemästra den livsnödvändiga uppgiften att utfordra sig själv. Föreställningen hade premiär 2015, har spelats över 200 gånger och nu kommer den till Kulturhuset.

– Den är en väldigt underhållande 30-minutare. Finurlig och fantasifull med mycket trix och roliga upptåg, säger Sara Hedman.

Involverar publiken

Föreställningen har haft flera olika skådespelare genom åren och just nu är det Maria Nilsson och Markus Vögeli som gör rollerna Lisa, fyråringen som kämpar med den bångstyriga maten och Markus Vögeli spelar pappan, Lisas docka och den bejublade Löken. Maria tror att en av anledningarna till att pjäsen är så populär är att den involverar publiken så mycket.

– Jag spelar ju Lisa och hon är på scen hela tiden och hennes ”kamp” handlar mycket om att få med sig barnen på sin sida. Min motspelare Markus som spelar pappan har en annan agenda, det blir ofta väldigt engagerat och publiken blir som en egen karaktär och motspelare i föreställningen, säger Maria Nilsson.