• Bild: JONNA ANDERSSON
    PROJEKTLEDARE. Kristian Gade har drivit projektet där man kartlagt speciella och sevärda platser i Partille, Lerum, Härryda och Alingsås.

Insjörikets pärlor lyfts fram

Härryda kommun

Till helgen kommer projektet Pärlor i Göteborgs insjörike att invigas. Projektet är en kartläggning av speciella och sevärda platser i Partille, Lerum, Härryda och Alingsås.

Projektet startade i mars förra året efter önskemål från de deltagande kommunerna.

– De ville lyfta fram sevärda platser, både välbesökta och lite mer svårhittade, och på något sätt marknadsföra dem på en gemensam plattform, berättar projektledaren Kristian Gade.

Syftet med projektet är att lyfta fram sevärdheter i närområdet. Gemensamt för platserna är att de alla har med natur eller kultur att göra.

– Vi har tagit fram en karta som man ska Kunna plocka fram och inspireras av. Det kan vara svårt att hitta nya platser att besöka i sitt närområde och då är tanken att man ska kunna plocka fram kartan och ställa sig frågan – Vart ska vi åka idag?, säger Kristian Gade.

Man har valt att kalla platserna för pärlor för det är så man ser på dem, värdefulla platser som man kan besöka utan att behöva resa långt.

– Projektet är ett samarbete mellan kommunerna och flera hembygdsföreningar. Och vi har tillsammans valt ut vilka platser som ska lyftas fram. Jag är själv en friluftsmänniska och trodde att jag kände till alla sevärda platser men det finns hur mycket som helst att se, säger Kristian Gade.

Projektet, som är finansierat av EU och de deltagande kommunerna genom Leader, avslutas i samband med invigningen. Resultatet är en hemsida och en tryckt karta som finns att hämta på ett flertal platser i kommunerna. Dessutom arbetar man för att få in kartan hos Göteborg & Co.

– Den tryckta kartan är menad som en översikt. På hemsidan finns en mer information om platserna med bilder och en detaljerad karta, säger Kristian Gade.

Med hjälp av GPS-koordinater kan den som vill besöka någon av de utpekade platserna enkelt hitta rätt. Man har försökt att få in lite av varje när man valt ut pärlorna.

– Vi har hela tiden tänkt att det ska finnas något för alla. Vissa platser är mer lättillgängliga än andra. På hemsidan står det om det går att ta med barnvagn eller om det är mer terräng och lite jobbigare vandring, säger Kristian Gade.

Efter invigningen hoppas man på en fortsättning av projektet och har redan ansökt om nytt bidrag genom Leader.

– Det här är ett litet embryo med goda möjligheter att bygga ut hur mycket som helst. Nu har vi en portal där kommunerna kan marknadsföra de här platserna. Sen kan man byta ut eller lägga till platser eftersom, säger Kristian Gade och fortsätter:

– Tanken är också att hembygdsföreningarna i framtiden ska kunna använda hemsidan för att marknadsföra aktiviteter och projekt som sker på de här platserna.

FAKTA

HÄRRYDA

Invigning 14 och 22 april 2018

22/4

Wendelsbergsparken – Guidad promenad

Pärlor i kommunen:
Labbera & Råda Säteri
Wendelsbergsparken
Dansereds bro & lider
Risbohult naturreservat
Kopparhammare
Hindås
Storåns dalgång
Klippans naturreservat