Bild: PRESSBILD
DDD. eeee

Jazzkungen hyllar Beppe Wolgers

Mölnlycke

Den folkkära sångaren och artisten Svante Thuresson turnerar med en föreställning där han bjuder på sin gamla kollega och vän Beppe Wolgers mest älskade texter.

– Ofta gjorde han något som var helt oväntat och annorlunda. Man fick något helt annat än man väntat sig och det var alltid roligt, berättar Svante Thuresson.

Beppe Wolgers och Svante Thuresson jobbade mycket tillsammans på olika revyer på 60-talet. Beppe skrev mycket lyrik och texter till en rad andra stora artister på den tiden, som Monica Zetterlund, och Svante Thuresson menar att han burit med sig och sjungit Beppes texter i över 50 år.

– Hans favoritmusik var jazz och den amerikanska sångboken och det är det musikaliska arv jag själv vuxit upp med, säger Svante.

Mer än mysig farbror

Föreställningen varvar gamla örhängen med stunder då Svante läser valda stycken ur Beppes memoarer. Svantes sång ackompanjeras av Claes Crona Trio och tanken är att bredda och nyansera bilden om Beppe Wolgers liv och leverne.

– Många känner kanske inte till att han var så mångsidig, att han var så mycket mer än en mysig farbror på tv som lekte med dockor, berättar Svante.

Partierna ur Beppes memoarer är valda med omsorg och Svante vill dela med sig av Beppes känslor och tankar kring livet, om både stort och smått.

Hur har du valt låtarna du sjunger?

– Det finns ett samband mellan texterna och låtarna. Det ska vara som en röd tråd och bli en helhet. De flesta låtarna känner man nog igen, men det blir några mindre kända också.

Du kände Beppe privat, hur var han som person?

Oerhört trevlig och generös. Han bjöd med mig på Operakällaren tillsammans med Povel Ramel en gång och då åt vi glass med rom, som var deras favoritdessert. Det har jag nog aldrig sett någon annanstans, det är ett sånt där minne som fastnat, säger Svante Thuresson.