• Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK

Konstnärligt skapande på påsklovet

Mölnlycke

Påsklovs­veckan bjöd på en rad olika aktiviteter för hela familjen. Måleri i olika former stod på dagordningen när HP besökte Kulturhusets ateljé.

Det är tredje och sista dagen för den lilla konstgruppen på Kulturskolans skollovs­kurs i måleri och skulptur. Barnen får prova på olika tekniker med acrylfärger, stilleben och att skapa i modellera. Barnen är i åldrarna 8-11 år och kommer från flera skolor runt om i kommunen. Just idag får de måla stilleben och på bordet framför dem ligger lökar, äpplen och där står även några plåtkannor som ser ut som tennstop.

– Idag får de testa på att måla med staffli, palettkniv och riktiga penslar, som riktiga konstnärer, säger Hélène Hulterstedt Hellberg som är bildlärare och kursledare.

Får med sig kunskap

Hon poängterar att kursen inte bara handlar om lek utan att eleverna faktiskt ska få med sig kunskap när de går hem för dagen.

– Egentligen skulle vi byggt fågelholkar och insektsbon men vi ångrade oss och fick jobba med lera i stället, säger Nina Ljunggren, 11 år, och visar upp en skål hon tillverkat.

Hon och kompisen Tuva Horkeby är äldst i gruppen och de målar noggrant av grönsakerna på bordet. Nina Ljunggren har ett havstema på sin tavla, hon har dragit paralleller mellan tennstopet och ett snäckskal.

– Jag tänker mig att sjömän och sjörövare drack öl ur sådana stop och snäckan kommer ju från havet, säger hon.

Levande material

På bottenplan i en lokal bredvid cafét är slöjdaktiviteten i full gång. Där får en stor grupp föreskolebarn lära sig tälja och måla på träföremål. Undervisningen leds av den erkände skulptören Karl Chilcott, som tidigare arbetat en hel del med barn.

– Trä är ett fantastiskt material för barn, det är ett levande material som lär dem om naturen. Man kan inte jobba mot naturen, man måste tälja åt rätt håll, säger han.

Målar på trä

Längs med två långbord sitter barnen och lär sig hur man målar på träbitarna. De har tidigare under förmiddagen täljt små höga trähus och nu är det dags att måla dit fönster, dörrar och vad de vill.

Hanna Uddenberg är kultursamordnare på kommunen och ansvarig för slöjdkursen.

– Tanken är att vi ska ha med de små trähusen ute i på gården som en liten utställning, innan de får komma tillbaks till skolorna och barnen som gjort dem, säger hon.