Konstnärspar ställer ut ihop

Hindås

Hindåsbor ställer ut på Svenska mässans 100-årsjubileum.

Konstnärerna och äkta makarna Linda och Marcel Pabst är vid sidan av sitt konstnärsskap verksamma som fotograf och illustratör. Det är första gången de ställer ut tillsammans och utställningen är uppdelad i två delar med fotografier och målningar.

– Det är Marcels bilder och mina målningar. Fotografierna är gamla dödsmasker som ursprungligen användes för att kategorisera människor och de har även använts i rasbiologiskt syfte. Här får de ett nytt liv och en egen identitet, säger Linda Pabst.

Hennes egna målningar är färggranna kvinnoporträtt i gult, blått och rosa och enligt henne själv ett sätt att frångå samhällets kroppsliga ideal och visa på att människor är vackra som de är. Verken skiljer sig åt i form och uttryck men enligt Linda Pabst finns det ett släktskap.

– Det är en hyllning till folk som levt, människor med starka personligheter som står för vilka de är.

I uställningens utskick står det att ni hyllar människors likhet, men det du beskriver verkar snarare lyfta fram olikheter. Vad gäller?

Det är både och. Vi är alla individer med egna identiter och samtidigt är vi släkt, säger Linda Pabst.