ARON MIKAEL SIK
Hembygden hägrar. Eva Kraft hämtar inspiration från naturen till sina målningar.,

”Kraftiga” akvareller på populär gårdsbutik

Rävlanda

På Engalycka gårdsbutik och café ställer man sedan en tid ut lokala konstnärer

Engalycka gårdsbutik och café har bjudit in konstnären Eva Kraft som under april hänger ett axplock av sina akvareller i den lilla gallerihörnan på cafét.

– Det här är inget galleri i vanlig bemärkelse utan ett sätt att lyfta fram de lokala förmågorna i området, säger Thomas Englund som driver verksamheten.

Grafisk formgivare

Eva Kraft är utbildad grafisk formgivare och illustratör på nuvarande Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och har arbetat som illustratör, tecknare och grafisk formgivare i 25 år. En period tog hon en paus från konstnärsskapet och var statligt anställd som kommunikatör och kommunikationsansvarig på Trafikverket.

– Jag ville tillbaka till måleriet och tecknandet och vidare­utveckla det, säger Eva Kraft.

Nu är hon tillbaka och dessutom verksam som grafiker på Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg där hon arbetar med koppargrafik, och etsar med akvatint och torrnål.

Bor i Storåns dalgång

Sedan tio år bor hon i Storåns dalgång mellan Rävlanda och Hällingsjö, ett bevarat område med Bullerby-liknande bebyggelse.

– Detta är det jag håller på med just nu, det är så inspirerande att bo i det här området, det här är ”korparnas helg” nere på isen, säger Eva och pekar på en av de små tavlorna.

En annan av dem avbildar en gammal kvarn lite längre ner i dalen, lokala motiv för en lokal utställning. En tredje är ett viste där makarna Kraft hade ”lönnkrog”

Blandteknik

De aktuella verken är målade i akvarell och delvis blandteknik med vattenlöslig krita. Något vernissage har inte ägt rum, det är inte den typen av utställning, menar Eva.

– Vi tyckte att vernissaget var lite pretantiöst, haha. Vi gick in i detta lite lugnt och sansat, det sprider sig bra på sociala medier. Vi behöver inte skylta med det mer än så.

Thomas Englund berättar att de annonserade i samband med att de öppnade verksamheten 2016. Men det tog sig snabbt och nu kommer gästerna frekvent om helgerna. Särskilt när det är
någon konstnär som ställer ut.

– Vi har ingen disk där man beställer, vi vill inte ha det traditonella utan lite hemmahos-känsla i stället. Man får haffa någon av oss och göra sin beställning, och samtidigt njuta av Evas fina akvareller, säger han.