Man borde engagera sig tänker jag och slår på tv:n

KRÖNIKAN

Tiden är så knapp. Vart tar den vägen egentligen? Äta. Sova. Jobba. Söndag. Måndag. Fredag. Det rullar på som i ett ekorrhjul. Man hinner knappt tänka ”äntligen helg” förrän det är måndag morgon igen. Till det kommer alla aktiviteter på helgen. Träningar. Matcher. Göra rent grillen. Byta däck på bilen. Man har ju nog med att bara leva!
Men, så borde man ju engagera sig lite. Jag läste i HP att antalet anmälda brott ökar i kommunen enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Narkotikabrott ökar mest, men även rån och våldsbrott ökar. Här i vårt Härryda?

Jag minns så väl när vi flyttade hit till Mölnlycke för drygt tio år sedan. Vi hade precis skrivit på alla papper och blivit husägare för första gången. Vi hade stämt träff med säljarna för att få komma in i huset och mäta fönsterna. Mäta fönsterna? Ja, för att sy gardiner. Det förstår väl alla att man vill sy gardinerna innan man ens har flyttat in! Hur som helst satt vi på altanen och fikade när vi kom att prata om hur lugnt det var i området. ”Jaa, det var några mopedungdomar som kastade lite ägg på några hus för ett tag sedan…”, berättade säljaren.

Det har hänt en del på tio år kan man säga när man läser om den negativa samhällsutvecklingen i tidningen.
Visst känns det som om det är dags att börja engagera sig och bidra till det samhälle, det Härryda, vi vill att våra barn ska växa upp i. Jag och familjen flyttade hit för att vi ville att barnen skulle kunna vara ute. För att dörren alltid skulle kunna stå öppen och för att det kändes tryggt en bit utanför stan (Göteborg).
Nu gäller det. Game on!

Jag reser mig från köksstolen med emfas och styrka. Knyter nävarna. Bestämt. Tittar mig omkring och inser att jag är ensam hemma. Går runt i huset. Tvekar inför vad jag ska ta mig till. Öppnar kylskåpet för att finna energi. Stänger det. Går ett varv till i huset. Stannar framför tv:n. Knäpper på den. Zappar. Fastnar på Grand Designs Australia. Ett tv-program om hus i Australien. En timme senare har jag lärt mig hur man bygger lyxhus med hjälp av torv och lera. Bra att veta för framtiden.

Tiden är för knapp helt enkelt. Någon annan får engagera sig. Det kommer ju inte drabba mig. Eller?
Nej! Jag har faktiskt bestämt mig. Jag vill engagera mig. Vem vet, det kanske till och med leder till något bra.

  • Fredrik Löfgren