• JERRY NIEMI
  Ohyra i grönsakslandet. Jerry Niemis figurer brottas med helt vanliga problem.
 • JERRY NIEMI
  Ingen skidbacke här. Ett gatuarbete pågår i denna grevé.
 • JERRY NIEMI
  På spa. Gurkor på ögonen motverkar rynkor sägs det.
 • JERRY NIEMI
  Putte i blåbärsskogen. Frukter och bär får en annan innebörd för Jerry Niemis figurer.
 • JERRY NIEMI
  Får rätt nyans. För den som undrar hur jordgubbar får sin färg.
 • JERRY NIEMI
  Älskar, älskar inte. Den välkända ramsan får ett ödesdigert slut.

”Omvärlden försvinner lite”

Mölnlycke

Bild­konst­nären Jerry Niemi har hittat ett alldeles särskilt skrå med vardagliga bestyr i en värld befolkad av miniatyrer. Nu ställer han ut vid Landvetter kulturhus.

Jerry Niemi har sysslat med fotografering ända sedan 80-talet och hittade 2009 en egen liten nisch i svenska sammanhang. Han fick upp ögonen för miniatyrfigurer i plast, ofta som tillbehör till järnvägsmodeller, och inspirationen var den engelska konstnären ”Slinkachu” som arbetat med olika former av miniatyrer sedan 2006.

– Det är miniatyrer i skala 1:87, alltså en 87:e del av en människas normala storlek. Det roliga är att det nästan finns hur många som helst, säger Jerry Niemi.

Jerry började köpa på sig olika figurer och arrangerade små konstverk där gubbarna ägnar sig åt olika aktiviteter. Ofta använder han verkliga vardagliga föremål som i miniatyrvärlden antar en helt annan innebörd.

Livsmedel

Flera av verken i utställningen inkorporerar helt vanliga livsmedel som figurerna handskas med i olika situationer. En hålig grevéost blir en arbetsplats för gatuarbetare och en majskolv får funktionen av byggmaterial till ett husbygge.

Var får du idéerna från?

Ibland kommer idéerna till mig när jag köper hem figurerna, att deras utseende eller yrken banar väg för en given situation som sedan blir konstverket. Men oftast så har jag en idé redan och sedan blir utmaningen att få anpassa gubbarna till sammanhanget.

Miniatyrfotografi kräver mycket tid, planering och tålamod. Tekniken för att skapa en känsla av liv och rörelse i bilderna kräver teknisk skicklighet och tricket är att hitta rätt positioner och kameravinklar.

Skärpedjupet är väldigt kort, ibland bara två millimeter och arbetsförfarandet liknar det hos en insektsfotograf. Inte sällan måste Jerry lägga sig på marken för ta bilderna.

– Folk har skrattat åt mig. Jag låg på gatan i Stockholm en gång och plåtade. Men man är så inne i det, så omvärlden försvinner lite. Hemma där jag bor låg jag på marken så länge att grannen trodde jag var död, berättar Jerry Niemi med ett skratt.

Bloggen med miniatyrgubbar växte fram runt 2010 och genererade sedan intresse från flera håll, bland annat från länsmuseer och konstföreningar. Nu har Jerrys miniatyrfigurer varit med på ett 15-tal olika utställningar.

Vad har du för tanke med bilderna för den nya utställningen?

Det är ju vår, även om det varit en ovanligt envis vinter, men bilderna har ändå något slags vårtema. Det är lite speciella förutsättningar eftersom bilderna ska hänga utomhus och folk är i rörelse. Så jag har försökt välja ut sådana som ska fånga folk i steget, säger Jerry Niemi.