Råda säteri går i konkurs

Härryda

Tvisten kring obetald hyra och miljonskulder är invecklad och bolaget som drivit Råda säteri är nu satt i konkurs.
Vad som händer med verksamheten är oklart.

Bolaget som bedriver verksamheten på Råda säteri har dragits med stora ekonomiska problem de senaste åren. Kronofogden uppger att företaget har skulder på över 1,5 miljoner och ägaren av fastigheten, Härryda kommun, stämde sommaren 2017 bolaget då hyresrätten ansågs förverkad. Bolaget har inte betalt hyra och tillsammans med driftskostnader uppgår skulderna till kommunen till ­­800 000 kronor.

Föreslog förlikning

Kommunstyrelsens ord­förande Per Vorberg (M) har tillsammans med kommundirektören Peter Lönn tagit fram ett förslag till ett förlikningsavtal som innebar att kommunen skulle köpa ut bolaget för 5,5 miljoner kronor. Förslaget till avtalet överklagades till förvaltningsrätten av en privatperson som menade att Per Vorberg och Peter Lönn överskridit sina befogenheter.

– Vi hade inte fattat något beslut utan tagit fram ett förslag till kommunfullmäktige. Jag måste understryka det. Det rör sig om formalia, säger Per Vorberg till Härryda-Posten.

Kommunen har i sin tur överklagat förvaltningsrättens dom och ärendet har nu hamnat hos kammarrätten.

Gick i konkurs

Den 22 mars lämnade Råda säteri & gästgifveri in en konkursansökan och det är nu oklart vad som kommer hända med verksamheten.

– Min uppgift är att avveckla företaget och få in så mycket pengar som möjligt till fordringsägarna. Jag får se vilka tillgångar som finns och om vi kan sälja dem, säger konkursförvaltaren Anna Palmérus.

Kommunen vill ha tillbaka förfogandet över Råda Säteri men vid ett eventuellt köp av bolaget skulle i så fall hyres­avtalet följa med. Då kan verksamheten hamna i fel händer, menar man.

– Vi har en dialog med kommunen om detta. Jag tittar nu på möjligheten om det finns någon del av verksamhet att sälja, säger Anna Palmérus.

Är det någon som visat intresse av att köpa?

– Det är inget som jag kan eller vill uttala mig om just nu. Jag hoppas att verksamheten kan fortsätta i någon annans regi men det är för tidigt att säga nu, säger Anna Palmérus.

Krävs godkännande

Kommunen menar att verksamheten inte kan överlåtas utan deras godkännande. Däremot kan den styckas av helt eller säljas.

– Vi väntar på att konkursförvaltaren ska bestämma hur hon ska göra, så situationen är lite låst, säger Per Vorberg.

I väntan på en lösning är restaurang-och caféverksamheten stängd. HP har utan framgång sökt Råda säteri & gästgifveris VD Robert Säll.