• Arkivbilder: Adam Andersson
    Silver. Team Surprise fick avsluta säsongen med en silverpeng från VM i Globen.
  • Nathalie Lindqvist.

Team Surprise tog VM-silver efter jättedrama

Synkro

Sist ut av samtliga lag inför ett kokande Globen under det långa programmet. Då överträffade Team Surprise sig själva med ett riktigt superåk som så när räckte hela vägen till den ädlaste mästerskapsmedaljen.

Det är inför den gångna helgen som alla förberedelser under säsongen varit för Team Surprise. Landvetterlaget har hela tiden haft VM på hemmaplan i Sverige och Globen som sitt stora mål.

Uppladdningen har dessutom varit bra. Laget kom till mästerskapet med en solid säsong i ryggen och fram till det sista genrepet inför det korta programmet gick också allt som på räls. Väl där kröp dock nerverna sig på.

”Dagen var här”

– Det var lite skakigt, men det kan ha varit positivt. Det var liksom aldrig något snack om att vi inte förberett oss rätt eller inte visste vad vi skulle göra, utan det berättade mer att dagen var här, säger Team Surprise lagkapten Nathalie Lindqvist.

När det sedan blev dags för Team Surprise, som startade näst sist i den näst sista startgruppen blev det en liten miss tidigt i programmet, men den lämnade man omgående bakom sig. Landvetterlaget presterade sedan på topp genom hela åket och när poängen ropades ut visade det sig att man låg på en andraplats.

– Man vågade inte riktigt räkna med någonting eftersom att det var sju lag kvar och bland dem USA och Finland som är väldigt bra. Men det var ett av våra bästa kortprogram trots den lilla missen i början. Vi lyckades verkligen hålla oss i vår bubbla som vi pratat om så mycket innan, säger Lindqvist.

Sist ut av alla

Dagen därpå var det dags för det långa programmet, men innan dess skulle lottning avgöra startordningen och Landvetterlaget hamnade som absolut sista lag att åka.

– Som om pressen inte var stor nog så fick vi åka sist av alla inför vår hemmapublik också, men personligen är jag väldigt glad att det blev så. För under genrepet inför så är det bara kaos. Man har väldigt små ytor och åker nästan kloss i varandra och det handlar nästan bara om vem som har högst volym på sin låt. Nu hade ju nästan alla lämnat när det var dags för oss, vilket gjorde att vi bara kunde göra vår grej, säger Team Surprise lagkapten.

Finland i täten

Näst sista lag att åka var Finland som inför det långa programmet låg trea, men grannationen åkte ett strålande program och tog sig upp i ledningen. Det var däremot Nathalie Lindqvist inte medveten om.

– När jag hörde att de skulle ropa upp poängen så höll jag för öronen och skrek inombords för jag ville verkligen inte veta även om jag förstod på publiken att de åkt väldigt bra.

Sist ut inför en kokande arena intog sedan Team Surprise isen.

– Globen exploderade. Det var en väldigt mäktig känsla, säger Lindqvist.

Team Surprise pallade dessutom för trycket. Laget presterade vad som enligt många var deras bästa långa program genom alla tider. Det gjorde att man plockade in elva poäng på laget från Ryssland som ledde inför det korta programmet och gick om, men mot Finland fick laget ge sig med drygt en poängs marginal.

– Det är klart att man hade velat sjunga nationalsången när det var så nära, men det är en bedömningssport och vi kunde verkligen inte gjort mer. Jag är så stolt över hela laget och det vi gjorde. Det är först efteråt som man förstår vilken press vi haft på oss och det är svårt att hålla tillbaka känslorna nu, säger Nathalie Lindqvist efter Team Surprise VM-silver.

Oklar framtid

Det enda hon vet är att det blir VM i Finland nästa år, men om hon kommer vara med i laget även då återstår att se.

– Jag vet inte det ännu. Det får vi se. Först ska jag landa efter det här, säger Nathalie Lindqvist.

  • Adam Andersson031-98 50 67