Bild: PRIVAT
Från vänster: Dan Bertilsson, Bo Karlsson, Niclas Ljungberg, Martin Davidsson.

Tusentals nya kräftor flyttar till Ingsjöarna

Härryda

Ingsjöarnas och Oxsjöns fiskevårdsområde har startat ett projekt för att rädda flodkräftan från utrotning och bygga upp ett fiskbart bestånd i Härryda kommun.

Den svenska flodkräftan är rödlistad av Art­Databanken och är allvarligt utrotningshotad. En stor anledningen till det är att de signalkräftor som planterats in i svenska vatten smittar flodkräftorna med kräftpest, vilket signalkräftorna själva är resistenta mot.

Nu har Ingsjöarnas och Oxsjöns FVO valt att ta saken i egna händer. De har nämligen startat ett projekt som går ut på att rädda flodkräftorna och få till ett fiskbart bestånd i Härryda kommun.

I september förra året blev föreningen beviljad av länsstyrelsen att få plantera ut flodkräftor i Ingsjöarna, som ligger på gränsen mellan Härryda och Marks kommun, och Oxsjön i Göteborg. För några veckor sedan skickade föreningen in en ny ansökan om fortsatt plantering av flodkräftor, och den blev nyligen beviljad.

Vi har fått godkänt av länsstyrelsen att plantera ut 5 000 kräftor i Ingsjöarna och Oxsjön, säger Dan Bertilsson, styrelseledamot för Ing­sjöarnas och Oxsjöns FVO.

Är bara början

Även om 5 000 kräftor kan låta mycket är det bara början menar Dan Bertilsson. Enligt honom måste man plantera ut många fler kräftor för att få ett fiskbart bestånd.

För att få fram ett fiskbart bestånd måste vi jobba med detta kontinuerligt flera år framöver och plantera ut ännu mer kräftor, säger Dan Bertilsson.

Anledningen till att man vill få till ett fiskbart bestånd är för att fisket är positivt för kräftorna. Dan Bertilsson menar att de stora kräftorna fortplantar sig dåligt och äter dem små. Genom att fiska upp de stora kräftorna blir det enklare för de små kräftorna att klara sig.