Våga ta steget mot förändring

KRÖNIKAN

Mästaren sa till sin lärling: ”Ställ dig med ryggen så nära väggen du kan.” Lärlingen ställde sig mot väggen. Mästaren sa: ”Ta nu ett steg bakåt!” Lärlingen svarade: ”Men det går inte, jag står redan så nära jag kan!” Mästaren skakade på huvudet och sa: ”Du kunde åtminstone försöka!”

Ljuset kom smygande. Varje morgon syntes mer och mer av omgivningen när jag var ute på morgonpromenaden, först var det ljust när jag kom hem och till slut var det ljust när jag gick ut. Så var det dags för sommartid. Klockan flyttades fram en timme och då var mörkret tillbaka. Även om jag visste att det skulle hända var det ett bakslag på måndag morgon när det var mörkt igen, det var kallt och det låg ett tjockt lager nysnö på marken. Jag vet att detta är ett litet bakslag, det finns sådant som är värre. Jag hade kunnat fråga mig chef om att förskjuta min arbetstid en timme i två veckor för att slippa mörkret men det gjorde jag inte. Jag valde att stå ut ett par veckor till men det kändes lite tungt.

Ibland gör motgångar att man blir tvungen att ändra på sig själv eller sina vanor men att ändra är inte alltid så lätt. Att ändra på något kräver mod och beslutsamhet. Ändrar jag inte på det som behöver ändras känner jag ilska och frustration. Men om jag riktar ilskan åt rätt håll och inte blir arg på eller skyller min frustration på någon annan så ger den mig kraft att förändra. Jag kan bli arg ­på ­min chef, en kollega, vän eller annan närstående för att de gör att mitt liv inte känns bra men det leder ingen­stans. Riktar jag i stället all den energin åt att tänka ut hur jag kan förändras eller förändra min situation så slipper jag ätas upp av min ilska. Innestängd frustration tröttar.

Beslut om förändring behöver inte vara så stora för att vara viktiga. Ibland kan det bara vara att jag gör mig av med byrån jag ärvt som står i vägen och är svår att öppna men som jag behåller eftersom den var min mormors. Förändring kan vara att riva ner en vägg, avsluta en tärande bekantskap eller sluta röka.

I år har jag tagit ett beslut att förändra något som skavt i min tillvaro. Jag har varit rädd för att ta beslutet men helt plötsligt var det helt självklart och jag kände mig oerhört lättad efteråt.

Det kan ibland verka som om det är omöjligt att förändra saker men precis som mästaren sa ”Du kunde åtminstone försöka”. Det är först när man vågar ta steget som möjligheterna öppnar sig och det känns bra.

  • Gunnel Eckerstein