• Bild: Pressbild
    Snäll superhjälte. Rickard Söderbergs superhjälte och alter ego "Gaytenor" har sång som superkraft och snällhet som hemligt vapen.

Vill locka fram din inre superhjälte

Mölnlycke

Den berömda operatenoren är på egenproducerad riksturné och bjuder på sång, musik och samhällsengagemang i en enda salig röra. Nu landar hans nya föreställning i Härryda.

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en rad roller exempelvis titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle, Mozarts Idomeneo och Monteverdis L’Orfeo. För en bredare publik är han känd från Sommar i P1, Let’s Dance, Körslaget, Melodifestivalen och har genom sin medverkan i dessa program uppmärksammats för sitt engagemang i HBTQ-frågor.

Den nya föreställningen ”Rickard Söderberg är Gaytenor” är ett eget litet kärleksbarn i vilken upphovsmannen bjuder på allt från opera, musikal, pop och schlager. Sångnumrena varvas med öppenhjärtiga och personliga berättelser från barndomen i Halmstad, sångkarriären och kampen för sexuella minoriteters rättigheter.

”När jag vadar mej genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mej hans fladdrande cape och drar på turné”, säger Rickard Söderberg på Riksteaterns hemsida.

Varje föreställning unik

Aliaset Gaytenor är Rickards alterego och karaktären är ett sätt att handskas med livets svårigheter och tackla hat och hot från belackare. Det är även det tema som löper genom föreställningen och det handlar om att publiken ska hitta sin egen inre styrka eller ”superhjälte” som Rickard uttrycker det. En annan del av föreställningen bygger på HBTQ-berättelser som Riksteatern samlat in från spelorterna och varje föreställning blir därför unik i viss utsträckning.

”– Den här föreställningen handlar om gaytenor, det vill säga jag, och hur jag är en superhjälte och hur vi alla faktiskt är superhjältar i våra egna liv, säger han”, säger han och fortsätter –

– Det finns ingenting som eggar mig så mycket som att försöka få människor att finnas till för varandra. Att försöka dämpa det stasade samtalsklimatet som vi har”, säger han till SVT.

Fakta: Rickard Söderberg är Gaytenor

Var: Mölnlycke kulturhus

När: 26 april

Tid: 18.00