Patrik Linde (S) brinner för bostadsfrågan

Val 2018

Patrik Lindes intresse för politik väcktes hemma vid middagsbordet. Redan som 14-åring gick han med i SSU hemma i Falköping.
– Man fick egentligen inte vara så ung, men de gjorde ett undantag, säger Patrik.

Det har gått tio månader sedan Mölnlyckebon Patrik Linde lämnade jobbet som NO-lärare för att bli socialdemokratiskt kommunalråd på heltid. Överlag tycker han att jobbet har varit ungefär som han förväntade sig.

– Det är jättespännande och mycket att göra. Och väldigt lärorikt, säger han.

Patrik Linde växte upp i Stenstorp utanför Falköping. Pappa Jan var politiskt aktiv och engagemanget smittade av sig.

– Det pratades mycket politik hemma vid middagsbordet. Jag blev nyfiken och ville veta mer, säger Patrik.

Styrs av ideologi

Att han blev socialdemokrat säger han beror på den ideologiska faktorn.

– Det handlar om hur man ser på andra människor och på samhällsbygget. När jag klev in i politiken här i Härryda som 22-åring var det frågan om bostäder för unga som engagerade mig. Det var alldeles för svårt för unga att få tag i en bostad och det är ju en fråga som ännu inte är löst. Sedan dess har urbaniseringen fortsatt och efterfrågan på bostäder har ökat ännu mer. Förutsättningarna för att få en bostad om man inte har stått tio år i bostadskö är ju nästan lika med noll, vilket gör att vi exkluderar alla som inte har råd att köpa en bostadsrätt eller villa från att flytta till kommunen. Det är viktigt att vi bygger mer hyresrätter, säger Patrik Linde.

Han hade mormor och morfar i Mölnlycke och tillbringade många av sina somrar här. Det var också hit flyttlasset gick när han började studera till lärare. Yrkeslivet har han dock medvetet förlagt en bit utanför kommunen.

– Det var ett tidigt val, jag tyckte det var olämpligt att jobba som lärare här när jag ville engagera mig politiskt så jag har mest jobbat i Göteborg och i Lerum.

Inspireras av Löfven

På frågan om han har någon politisk förebild får Patrik fundera en stund innan han kommer fram till att det måste vara partiledaren Stefan Löfven.

– Han är en framgångsrik politisk ledare. Han har en bra värdegrund och en bra tydlighet när han pratar ideologi. Jag tycker att politiken måste bli mer ideologisk så att vi kan visa väljarna skillnaderna mellan de olika partierna.

n Vilket är ditt politiska mål?

– Att Härryda kommun ska bli en kommun där alla människor känner sig välkomna, har en arbetsplats att gå till samt ett bra boende.

Om du var tvungen att rösta på ett annat parti än dit eget, vilket skulle det vara?

– Oj, det funderar man ju aldrig på… men då hade jag nog röstat på Miljöpartiet.

n Vilka är dina personliga hjärtefrågor?

– Förutom bostäder och skolan (se den andra artikeln) tycker jag att det är viktigt med arbetsmiljön för dem som är anställda i kommunen. Jag tycker också det är viktigt att prata om de äldres plats i vårt samhälle. Hur ska vi slippa hamna i långa överklagandeprocesser med personer över 90 år som vill ha plats på ett boende? Är man 90 plus och säger att man vill flytta till ett boende så har man behov av det, då ska vi kunna tillgodose det behovet. Maten som hemtjänsten har behöver också bli bättre och mer näringsrik så att de äldre tycker att det är roligt att äta. Det behövs sociala sammanhang att äta i, på trygghetsboenden till exempel finns det gemensamhetslokaler där de boende kan äta tillsammans. Man skulle kunna laga maten på plats, doften av nylagad mat gör att man blir hungrigare. Vi satsar mycket på våra idrottsföreningar – det ska vi fortsätta med men vi behöver också satsa på våra pensionärsföreningar så att de får sina medlemmar i rörelse. Det är en fråga om välmående.

n Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?

– Det är nog mordet på Olof Palme. Det var ju en tragisk händelse för hela Sverige, ja, hela världen, att vår statschef blev mördad. Det påverkade mig mycket. Jag var sju år då och tänkte att det är farligt att vara med och förändra världen men att det är viktigt att vi försöker. Vi måste stå upp för det vi tycker är rätt och för alla människors lika värde och säga nej till krig. Olof Palme var en stark svensk förespråkare för det.