• Bilder: Adam Andersson
    Samarbete. Thomas Berggren, Linnea Busck, Anders Dahlstedt och Carita Morretto är några av hjärnorna bakom trestegsraketen som ska hålla ungdomar från drogproblem.
  • Bild: Adam Andersson
    Samarbete. Thomas Berggren, Linnea Busk, Anders Dahlstedt och Carita Morretto är några av hjärnorna bakom trestegsraketen som ska hålla ungdomar från drogproblem.

Dags för nästa steg i drogförebyggandet

Mölnlycke

Han satt tre år i det ökända fängelset San Pedro i Bolivia för en misslyckad knarksmuggling – nu har Föreningslaget fått Jonas ”El Choco” Andersson till Mölnlycke för att föreläsa för ungdomar i drogförebyggande syfte.

Det är trots allt inte bara Föreningslaget bestående av Mölnlycke IF, Pixbo TK, Chalmers GK och Pixbo Wallenstam som ligger bakom evene­manget. Bakom projektet står även Prové, Råda Rum, Idrottslyftet, Västra Götalands idrottsförbund, Sisu och Härryda kommun. Det är en av de stora styrkorna bakom satsningen menar Thomas Berggren från Prové.

– Jag har jobbat som drogförebyggare i många, många år och det man normalt sett inte alltid lyckas med, men som man har gjort här, är att man får det breda samarbetet. Det är riktigt bra. Oftast söker kommunen med ljus och lykta efter någon att samarbeta med, men här kommer engagemanget från före­ningslivet, säger Berggren.

”El Choco”

Vad det handlar om är den trestegsraket som alla inblandade parter startat som ett projekt för att förebygga att ungdomar i kommunen hamnar i drogproblem. Det första steget har varit, men nu är det dags för fortsättningen.

Den 21 maj har man lyckats få Per Lifvengren och Jonas ”El Choco” Andersson till Wallenstamhallen för en föreläsning om deras livshistorier som bland annat innefattar tre år i fängelse i Bolivia. Det var efter en misslyckad knarksmuggling som Jonas Andersson hamnade i ett av världens mest ökända fängelser där han spenderade tre år och var helt inställd på att det var där hans liv skulle avslutas.

Riktar sig till ungdomar

Föreläsningen riktar sig framför allt till ungdomar, efter att det första steget varit mer inriktat till föräldrar.

– Vi måste öka medvetenheten. Det är extremt viktigt när många i Härryda kommun fortfarande går med skygglappar för de här grejerna. Vi måste hjälpas åt. Vi gör det med vår idrott som hjälpmedel, men det här är ingen föreningsfråga. Det är en samhällsfråga, säger Anders Dahlstedt, förenings­utvecklare i Mölnlycke IF.

Carita Moretto, klubbchef på Chalmers GK, kände för egen del att redan det första steget i projektet väckte fler tankar än hon väntat sig trots att hon är en av arrangörerna.

– Många farhågor som jag varit blind för tidigare ser jag ju nu med mina barn som kommer komma upp i den här åldern. Det är också något jag kan ta med mig till våra 200 ungdomar i vår förening. Det blir ett enormt nätverk och av det här blir man berörd och tagen, säger Carita Moretto.

Linnea Busck från Sisu:

– Från vårt perspektiv vill vi ha kvar ungdomar i föreningsverksamhet och idrott. Många har det tufft hemma och då kan det här vara den enda trygga platsen, säger Busck.

Föreläsningen i Wallenstamhallen är öppen för samtliga, oavsett om man är föreningsaktiv eller inte.

– Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen, säger Linnea Busck.