Bild: Erik Terneborn

”Det blir som en förfest till Europride”

Mölnlycke

Kommunen slår på stora trumman med Regnbågsdagen som höjdpunkt på den pågående mångfaldsveckan. Det blir uppvisningar, musik, dans, samtal och föreläsningar.

Medarbetarna på kultur- och utbildningssektorn påbörjade planeringen av mångfaldsveckan och Regnbågsdagen redan hösten 2016 och man har sneglat en hel del på hur Göteborg nu arrangerar Europride från 27 juli – 19 augusti. Joakim Albrektsson är kulturchef och han är nöjd med programmet för Regnbågsdagen.

– Vi har medvetet arbetat så nära de kommunala verksamheterna som möjligt. Det är också bra att jobba mot ett slutmål och ett datum, som i det här fallet.

Ska bli återkommande

Tanken är att konceptet ska bli en återkommande manifestation och veckan är både till för folk som arbetar i kommunen och för övriga invånare. Pedagoger kommer kunna gå på seminarier. Elever
i årskurs åtta och nio kan ta del av flera föreläsningar om normer och fördomar. En av de föreläsningar som är öppna för allmänheten är Sara Lunds ”Från man till männi­ska” som problematiserar de normer och värderingar som råder i samhället och hur de ibland hindrar oss från att tänka logiskt. Dessutom kommer före detta kyrkoherden Ann-Christine Ruuth och före­läser på kulturhuset. Fram till 60 års ålder var hon känd som Åke och kyrkoherde och chef i Teleborgs församling i Växjö. Det vållade stor uppmärksamhet när hon berättade att hon ville leva som Ann-Christine.

– Vi vill göra saker som känns vettiga. Vi jobbar tätt med studieförbund, och kyrkan, där det hålls en queerquiz. Just den här typen av manifestation har inte anordnats de senaste åren. Ämnena har stötts och blötts men ansatsen vi gör nu är unik för kommunen. Vi vill att det ska bli som en förfest till Europride i Göteborg, säger Joakim Albrektsson.