• Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK

Fridaskolan vann pris för animerad film

Pixbo

Elever i årskurs 6 på Fridaskolan deltog i en nationell filmtävling för grundskolan och gymnasiet. De vann 1:a pris i kategorin årskurs 1-6 och tog emot diplom och en check från självaste EU-ministern Ann Linde (S).

Den nationella filmtävlingen­ EU-minuten är ett nationellt projekt med syfte att främja elevers kunskaper om EU och uppmärksamma EU och EU-dagen, som firas varje år den 9 maj. Tävlingen går ut på att eleverna – individuellt eller i grupp – gör mobilfilmer på max en minut. 2018 är ”Europaåret för kulturarv” och temat för tävlingen var således ”Vad är europeisk kultur?”

Vad lärde ni er under tävlingen?

Hur EU-länder hänger ihop och inspirerar varandra. Fokus var ju kulturarvet har byggt upp dagens samhälle och vad det betyder, säger Valter Wilson-Hessle.

Animerad film

Eleverna i klass 6 på Frida­skolan gjorde en animerad film med stop-motion film med mobilen där de hade ritat en tankekarta med olika exem­pel på vad europeisk kultur kan vara. Avslutningsvis slog de fast – ingen kultur, inget EU.

Det föll juryn i smaken och motiveringen löd ”med innovativt animerat bildspråk förklarar eleverna i årskurs sex på Fridaskolan begreppet kultur – för både stor som liten – på ett kärnfullt sätt och sätter huvudet på spiken; utan kultur inget EU….”

Fick åka till Stockholm

Svenska- och SO-läraren Åsa Carlssons elever skapade tre bidrag som gick till final och vinnarna åkte upp till Stockholm och mottog priset som var en check på ­
10 000 kronor från EU-minister Ann Linde (S). Dessutom fick de ett ”glassbidrag” på 1 800 kronor som en liten bonus.

Vad ska ni göra för pengarna?

Det blir ett bidrag till en klassresa som vi ska göra i nian, kanske Polen eller Buda­pest, vi vet inte vad det blir än, säger Oliver Ljung.