Bild: Pressbild
Vill belysa. Fia Adler Sandblad undersöker och lyfter fram berättelser som sällan hörs.

Hallå där…

Hindås

…Fia Adler Sandblad, scenkonstnär och Hindåsbo som är dubbelt aktuell med före­ställning på Backa ­teater och 25-årsjubileum i Göteborg.

Fia Adler Sandblad har många stränger på sin konstnärliga lyra och är verksam som skådespelare, dramatiker och regissör. Just nu är hon dubbelt aktuell, bland annat med den uppmärksammade föresällningen Tynneredsprojektet på Backa Teater i Göteborg.

Föreställningen bygger på insamlade verkliga berättelser från ett 80-tal deltagare i projektet VI för socialt utsatta. Sex personer från projektet medverkar på scen och även Fia själv, som växte upp på barnhem.

– Det är väldigt tunga och starka berättelser om människor som haft det tufft på olika sätt. Gemensamt är att de är nertystade men knappast unika och blir därför synliggjorda. Mottagandet har varit enormt starkt, särskilt från dem som har liknande erfarenheter, säger Fia Adler Sandblad.

Lång process

Hon har intervjuat människorna i projektet under tre års tid och sedan tillsammans med regissören Gunilla Johansson Gyllenspetz tagit fram materialet som utgör föreställningen. Ett flertal av de medverkande är bosatta i Härryda kommun.

Snart stundar ett jublieum, kan du berätta om det?

Jag har drivit mitt eget projekt Adas musikaliska teater på Konstepidemin i Göteborg i 25 år nu. Vi har gjort lika många föreställningar och där jobbar vi på liknande sätt som vi gjort i Tynneredsprojeketet med reseach och undersökande teater med mycket fokus på den mänskliga kroppen.

Senare i sommar väntar också ett besök på Almedalsveckan i Visby där Fia tillsammans med initiativet VIs projekledare Ebba Bothén Nyström ska presentera Tynneredsprojektet för politiker.