• Bild: Rolf Ohlson (fotot taget av Vavá)
  Historiskt möte. Rolf Ohlson tillsammans med Mário Zagallo som gjorde ett av målen i finalen mot Sverige den 29 juni samma år.
 • Bild: ROLF OHLSON
  En stjärna in the making. Pelé var bara 17 år under mästerskapet och skriver här ett brev till föräldrarna hemma i Brasilien.
 • Bild: ROLF OHLSON
  Klickade på flera sätt. Vavá klickade med Rolf Ohlson och lånade dennes kamera som han tog en bild med.
 • Bild: ROLF OHLSON
  Möte över gränser. Vavá, en tjej från Hindås, Rolf Ohlson och Mário Zagallo vid Fagervallen.

Historiska fotografier från ett historiskt VM

Landvetter

Fotografen och före detta Hindåsbon Rolf Ohlson träffade och plåtade stjärnorna i det brasilianska landslaget som tog guld i fotbolls-VM 1958.
Nu ställs de historiska fotografierna ut igen.

Året var 1958, platsen var Hindås, det var sommar och Sverige var värdland för det pågående världsmästerskapet i fotboll. Sverige hade också en stark trupp i turneringen med stora namn som Gunnar Gren, Lennart ”Nacka” Skoglund och Kurt Hamrin. I lilla Hindås bodde Rolf Ohlson och hans mamma som var anställd som kallskänka på Hindås Turisthotell.

– En dag fick mamma höra att det brasilianska landslaget skulle bo på hotellet under sin tid i Sverige, berättar Rolf Ohlson.

Tydligen hade Svenska fotbollförbundet föreslagit Idrottsgården (nuvarande Hindåsgården) men brassarna hade fastnat för Turisthotellet.

Sparat till egen kamera

Rolf var 18 år gammal och intresserad av fotografering. Han hade haft olika extrajobb och sparat ihop till en alldeles egen Rolleicord-kamera, ett tyskt märke som tillverkade kvalitets­kameror för både privat och professio­nellt bruk.

Han var ledig och tog med sig kameran och knallade upp till hotellet som bara låg fem minuters promenad från hemmet. Väl där togs Rold emot väl av de brasilianska idrottsmännen och kom tillbaka flera dagar i rad.

– Jag fick fin kontakt med Vavá (Edvaldo Izidio Neto) som också hade ett intresse för foto. Han tyckte om min kamera och jag tipsade homom om Arkadens foto inne i Göteborg. Laget skulle gå på Liseberg nämligen och nästa dag hade han köpt en Rolleiflex, alltså den dyrare varianten av min kamera, berättar Rolf Ohlson stolt.

Vavá tog bild

Vavá tog även en bild av Rolf tillsammans med lagkamraten Mario Zagallo framför en folkabuss som stod parkerad utanför hotellet. Nu ställs Rolf Ohlsons unika foton ut på Rävlanda bibliotek från 8 maj till 11 juni. Därefter är det två dagars uppehåll innan fotona flyttas till biblioteket i Hindås där de hänger kvar till 31 augusti.

– Jag är glad att bilderna visas. Det är fotbollshistoria och Pelé lär ha sagt i intervjuer efteråt att han aldrig kommer glömma Hindås, säger Rolf Ohlson.