Bild: Adam Andersson
Förbereder. Johan Alven, Jon Läbom och Henrik Nilsson gör nu, tillsammans med ett stort gäng från Pixbo TK, sig redo för att arrangera en proffstävling för första gången.

Internationell stortävling till Pixbo TK

Tennis

Klubben genomgår ett generationsskifte och växer stadigt – då kommer också en internationell tävling till Pixbo TK.

Pixbo TK har bra med erfarenheter från att arrangera tävlingar, men nu tar klubben ytterligare ett steg när det kommer till den biten. Den 13-20 maj kommer nämligen Rising Star Tour arrangeras av klubben. Det är det första steget på damernas proffs-tour och spelarna slåss om WTA-poäng i tävlingen. Poäng som alltså avgör spelarnas placering på världsrankingen.

– Tävlingen är för tjejer som vill börja spela tennis professionellt. För oss är det här stort och det kommer att bli ett stort arrangemang, säger Pixbo TK:s klubbchef, Jon Läbom.

Satsning från förbundet

Tävlingen väntas locka en mängd utländska spelare, men i huvudsak är det en satsning från det svenska tennisförbundet med målsättningen att få upp svenska spelare på världsrankingen. Nu har Pixbo TK fått förtroendet att arrangera Rising Star Tour de kommande tre åren. Deltagarlistan är ännu inte spikad, men ser ut att locka spelare som är bland de 300 bästa i världen och tävlingen har inte minst 15 000 euro i prispengar.

– Vi som klubb behöver inte stå med några egentliga kostnader utan vi står för arrangemangsbiten med funktionärer och ställer vår anläggning till förfogande, säger Jon Läbom.

I dagsläget har Pixbo TK inga egna spelare som kommer att delta i tävlingen, men det finns ett stort antal lovande ungdomar i 12-13-årsåldern som drillas av tränarna Johan Alven och Henrik Nilsson. Förhoppningen är att klubbens ungdomar ska inspireras av att få se storspelare göra upp på deras egna hemmabanor.

”Rätt i tiden”

– Vi bygger för framtiden just nu och det betyder mycket att våra unga tjejer får se internationella spelare, säger Jon Läbom.

Henrik Nilsson fyller i:

– Det ligger rätt i tiden. Vi har jättemycket bra tjejer som inte är gamla, men väldigt duktiga. Det kommer inte alls bli fel att få hit proffs, säger Nilsson.

Förutom att inspirera ungdomarna kände klubben också att det var rätt steg att ta med att arrangera en större tävling. Mycket med tanke på att Pixbo TK är den klubben i Västsverige som är på frammarsch i störst utsträckning. Bara under de tre senaste åren har klubben gått från 650 medlemmer till 800.

– Det här är den riktning vi vill gå i, säger Jon Läbom.