Bild: Adam Andersson
Kämpigt. Jonathan Gerth har inte helt lätt att ställa en elva på planen just nu.

Mölnlyckes galna skadekris: ”Har varit extremt”

Fotboll

Mölnlycke IF:s skadelista är snudd på längre än den tillgängliga spelartruppen – då tvingades laget skjuta upp matchen mot serieledande Dalen KFF.

När Mölnlycke IF bestämde sig för att inte ha något b-lag i år beslutade man sig i samma veva för att använda sig av en lite tunnare trupp än tidigare år. Anledningen var att slippa ha för många spelare utanför laget och som inte fick spela matcher. Men när fem omgångar är spelade av division 4 har snarare avbytarbänken stått väldigt tom för Mif.

Spelartruppen bestod inför säsongsstarten mellan 18-19 utespelare, men just nu ser det väldigt mycket dystrare ut.

– Vi har sju-åtta spelare som är skadade varav fyra kommer missa halva säsongen. Sedan har vi fem duktiga juniorer som vi brukar plocka upp, men tre är skadade. Utöver det har vi två avstängningar. Det har varit extremt, säger Jonathan Gerth som kom som ny huvudtränare för Mif inför säsongen.

Mölnlycke IF hade en solid trupp i säsongspremiären, men sedan har Jonathan Gerth stått med ett snitt på tolv spelare på matcherna. När laget under tisdagskvällen skulle spelat match mot Dalen KFF fick man inte ihop till en startelva.

– Jag hade åtta spelare tillgängliga, säger Gerth.

Skadorna det rör sig om är allt ifrån lårskador till nyckelben. Jonathan Gerths analys är att det handlar om tillfälligheter.

– Jag har en spelarkarriär i division 1 bakom mig och tycker att jag har ganska bra koll på den här biten. Jag brukar titta mycket på hur spelarna ser ut fysiskt på träningarna för att inte gå på för hårt så att de gör illa sig och har varit noga med det. Jag tror att vi bara haft otur helt enkelt.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, det har jag inte. När jag spelade själv kunde vi ha en trupp på 26 spelare och då går man ju inte under om tio är skadade. Nu känns det som att vi kunnat använda 24 spelare, men vad hjälper det när 14 är skadade, säger Gerth som också tror att bristen på rehabilitering påverkar.

– Det är det som blir lite problem på den här nivån. På högre nivå är det träningar fem gånger i veckan och det gör också att man rehabiliteringstränar fem dagar i veckan. De här grabbarna tränar två dagar i veckan på sin fritid och det gör kanske att de inte får riktigt den rehab som de hade behövt för att bli skadefria igen, säger Gerth.

Nästa match för Mölnlycke IF spelas på fredag den 18 maj och då hoppas lagets tränare att skadeläget ska se bättre ut.

– Jag hoppas att jag fått tillbaka fem-sex spelare tills dess, säger Jonathan Gerth.