• Bilder: Privat
    Talang. Johan Källström från Mölnlycke är mycket lovande i såväl rodd som OCR och skidåkning.
  • Picasa

Multitalangen skördar nya framgångar

Ocr

Först blev det seger i sin åldersklass i Tough Viking Slottskogen, sedan följde han upp det med seger i elitklassen i Lejonruset för andra året i rad. Nu siktar han 15-åringen Johan Källström in sig på en roddsäsong med mästerskap.

Det blir allt vanligare inom idrotten att unga tvingas elitsatsa på endast en idrott redan i tidig ålder. Johan Källström från Mölnlycke har inte gått den vägen. 15-åringen, som blir 16 i år, har just nu en pågående satsning i rodd, skidåkning och OCR och det är inom den sistnämnda sporten han skördat de senaste framgångarna.

Mötte äldre

Det var under Tough Viking Slottskogen för ett par veckor sedan som Källström stod för en alldeles strålande prestation. I det åtta kilo­meter långa hinderbaneloppet var det nämligen ingen i hans åldersklass 13-17 år som kunde rå på honom.

– Eftersom att det var väldigt många i klassen (drygt 50 stycken) och många var äldre än mig hade jag inte förväntningar. Vi startade också i olika grupper så jag visste inte hur jag låg till förrän jag kom i mål och såg att jag ledde. Ett par timmar senare fick jag veta att jag hade vunnit. Det var väldigt roligt, säger Johan Källström till Härryda-Posten.

Hur kändes loppet?

– Jag var lite rädd att jag hade gått ut för hårt, men jag orkade hela vägen och det kändes bra. Det var många hinder som jag aldrig testat tidigare. Bland annat en väldigt hög ramp som man skulle springa upp för, säger Källström.

Försvarade titeln

Under helgen var det sedan dags för nästa OCR-tävling, nämligen Lejonruset i Strömstad. Här startade den blott 15-årige Mölnlyckekillen i elitklassen, men det skulle inte stoppa honom från att vinna tävlingen – dessutom för andra året i rad.

– Trots att den bara var fem kilometer var den nästan jobbigare än Tough Viking. Det kändes såklart väldigt bra att få vinna den i år igen, säger Källström.

Men OCR är som sagt inte det enda som Källström sysselsätter sig med. Han är även skidåkare (i OK ­Landehof) med inte minst en andraplats i Kortvasan och en sjundeplats på Sverigefinalen Folksam cup i vintras på meritlistan. I höst ska han börja på roddgymnasiet i Kungälv och det är inom just rodden (tävlar för Mölndals RK) han lägger sin största satsning.

”Huvudmålet JVM”

– Jag kommer åka så mycket skidor jag kan i vinter, men rodden är det jag satsar mest på. Huvud­målet för säsongen blir JVM i Tjeckien. Där är det upp till 18 år, så jag är ju lite yngre än de allra flesta, säger Källström.

Upplever du någon fördel i rodden av att du håller på med flera andra sporter?

– Det är någonting jag får höra väldigt ofta. Att jag är väldigt mångsidigt tränad just av den anledningen, ­säger Johan Källström.