• Bild: JENNY FÖRANDER
    VURMAR FÖR INSEKTER. Christian Berg, alias Kapten Kryp, kommer till Mölnlycke med en föreställning och en levande utställning där kackerlackor, vandrande pinnar och bönsyrsor är huvudpersonerna.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    GRÖN SAK. Kan du se Kapten Kryps vandrande pinne?
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    POPULÄR. Kapten Kryp och hans kryp skapade mycket intresse när de besökte familjedagen i Partille för några veckor sedan.
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Mycket att göra på lovet

Härryda kommun

Havsfiske, lägerliv med kajakpaddling, besök i Borås djurpark och regnbågspyssel.
Det är bara några av aktiviteterna som kommunens unga kan prova på i sommar.

Regeringen har satsat 200 miljoner som ska användas till att skapa avgiftsfria lov­aktiviteter i landets alla kommuner. För Härrydas del innebär det att man kan göra en hel del extra satsningar utöver de vanliga lovaktiviteterna.

– Syftet är att alla barn och unga ska ha möjlighet till aktiviteter under sommarlovet. Härryda är en välmående kommun men det finns familjer här också som inte har råd att åka bort eller göra något extra under sommarlovet, säger Marie Westergård, enhetschef för Fritid ungdom.

I förra veckan presenterades hela listan av sommarlovsaktiviteter som kommunens barn och unga har möjlighet att prova på. En rad olika föreningar arrangerar egna kurser och läger; såsom ridläger, fotbollsskolor och friidrottsläger, där de tar ut en avgift.

Gratis aktiviteter

Vid sidan om finns det ett stort utbud av aktiviteter som kommunen står bakom och som är gratis för deltagarna. På Fritid ungdom, som håller i aktiviteter för ungdomar från årskurs 6 upp till 20 år året runt, har ledarna låtit ungdomarna vara med och tycka till om vilka aktiviteter de skulle vilja prova på.

– Ungdomar är olika och därför är det viktigt att ha en stor bredd på aktiviteter så att det finns något som passar alla. Vi ska bland annat ha en kurs i hjärt- och lungräddning, cykelverkstad, bangolf och ett besök på Borås djurpark, berättar Marie Westergård.

Det finns också möjlighet att åka på läger till Klostergården utanför Uddevalla med två nätters övernattning, prova på havsfiske utanför Varberg och hoppa trampolin på Bounce i Hovås. För dem som är intresserade av musik, teater och dans har kulturskolan sommarkurser.

Tror på stort intresse

Marie Westergård räknar med att intresset för de olika aktiviteterna kommer att vara stort.

– Det brukar det vara.

Är det de som inte har råd att göra något annat på sommaren som brukar delta?

– Det är både och och det är ju väldigt bra att det blandas. Det är lite syftet att det ska vara en integrerande verksamhet där man träffar nya kompisar och kanske får prova på något nytt, säger Marie Westergård.

Fokus på miljön

Även på kulturhusen i kommunen laddas det upp för fullt med aktiviteter inför sommaren. Hanna Uddenberg är kultursamordnare för barn och unga på Mölnlycke kulturhus och berättar att de drar igång med utställningen Cirkus Kryp redan 26 maj.

– Det blir väldigt spännande. I utställningen kan man se levande vandrande blad, vandrande pinnar, kackerlackor och en bönsyrsa. Utställningen handlar också om hur vi påverkar vår miljö,
säger Hanna Uddenberg.

I samband med att utställningen öppnar kommer Kapten Kryp att visa sin föreställning Tempus och planetskötarna som lämpar sig för barn från fyra år och uppåt.

Lär sig göra egna böcker

På Mölnlycke kulturhus blir det också två dagars Minikollo, ena dagen med en illustrationsworkshop med Pia Johansson och Annie Huldén och andra dagen kommer författaren Christina Lindström och håller i en skrivarworkshop.

Till Landvetter kulturhus kommer en skrivpedagog och lär ut hur man skriver fantasy.

Den som gillar att klippa, klistra och fantisera kan anmäla sig till aktiviteten Bygg en värld i en pizzakartong med konstnären och författaren Ingela Jonasson på Rävlanda bibliotek. På Hindås bibliotek kan man lära sig att rita kawaii-figurer med tecknaren Cissi Welin.

Pysselfantasterna kommer också få härja fritt i augusti då proffspysslaren Kreativa Karin håller i regnbågspyssel på Mölnlycke kulturhus medan Da Suss gör det samma i Landvetter.