• Bild: ARON MIKAEL SIK
    Återträffen. Karaktärerna Nadja och Ian möts igen efter tjugo år.
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
    Engagerade elever. Felicia Nabbing, Ella Ganslandt och Sofie Folgart läser teater på Wendelsbergs folkhögskola.

Samtidsdramatik på tetaterfestivalen

Mölnlycke

Wendelsbergs årliga teaterfestival bjöd på ett drygt tiotal olika föreställningar. Under lördagen spelades Nadja Dolores, ett samtidsdrama om uppväxt, längtan och att vara sann mot sig själv.

Teaterfestivalen har pågått sedan 19 maj och den 26 spelades Nadja Dolores för andra gången av tre föreställningar. Det är andra omgången då teaterprogrammens slut­produktionen blandar både musikalelever och teaterelever.

Pjäsen Nadja Dolores är skriven Malin Lagerlöf och handlar om Nadja som flyr småstaden för att tjugo år senare komma tillbaka och återträffa en gammal ungdomsflört. Föreställningen tar upp ämnen som kärlek, längtan, att vara sann mot sig själv och att våga.

Älskade manuset

Medverkar gör eleverna och skådespelarna Ella Ganslandt, Sofie Folgart och Lukas Feurst. Regisserar gör Felicia Nabbing. De går alla teaterprogrammet och musikalprogrammet i olika årskurser och har jobbat med pjäsen under vårterminen.

– Jag såg en scen från pjäsen när jag gick i ettan och läste sedan manuset och älskade det. Det är mycket för att manuset är så realistiskt och relaterbart som jag ville sätta upp den, säger regissören Felicia Nabbing.

Sofie Folgart, som själv kommer från ett mindre samhälle, hade lätt att relatera till Nadja som hon spelar.

– Jag känner igen den här längtan med att komma bort, och vad Nadja drömmer om och vill ha ut av livet, säger hon.

Måste man kunna relatera till karaktären man spelar?

– Till en viss del. Även om jag inte gått igenom det min karaktär gör i pjäsen så måste jag kunna förstå vad hon vill känslomässigt, säger Ella Ganslandt som spelar en kvinna som förtvivlat försöker bli med barn.

Förberedd att gå vidare

Eleverna vill alla tre fortsätta med teater, även om framtiden är oviss just nu. Felicia Nabbing tar examen som teaterpedagog och hon berättar att hon känner sig bra rustad för att söka andra högre utbildningar inom samma område.

– Jag hoppas kunna fortsätta regissera. Jag känner att jag har fått en bra förståelse för teatern som språk nu, att jag skulle kunna söka teaterhögskolan i Luleå och förstå vad de letar efter hos sökande elever, säger hon.