• Illustration: BO AKTIVT
  • Illustration: BO AKTIVT
  • Illustration: BO AKTIVT

Stort intresse för seniorlägenheter i centrum

Mölnlycke

Företaget Bo Aktivt planerar att bygga 87 senior­lägenheter med tillgång till inbyggd vinter­trädgård och wellness-avdelning mitt i Mölnlycke ­centrum.
– Vi har fått en helt otrolig respons, säger Ulf Spennare, VD på Bo Aktivt.

På kommunens stadsbyggnadskontor jobbas det för fullt med detaljplanen för Idrottsvägen, det centrala området intill Hulebäcksgymnasiet och Mölnlycke IP. Mark- och bostadschefen Kristina Englund säger att de är i slutskedet av arbetet.

– I ett centrumnära läge är det många frågor som måste behandlas, det är mer komplicerat att bygga där det är tät bebyggelse, säger hon.

Företaget Bo Aktivt har dock redan skrivit avtal med kommunen om att få tillgång till ungefär hälften av ytan, närmare bestämt den yta bredvid Hulebäcksgymnasiet där det i dag är parkeringsplats.

Påkostade lägenheter

Här vill Bo Aktivt bygga 87 bostadsrätter vikta för personer som är 55 år och äldre. Lägenheterna ska vara mellan 40 och 97 kvadrat­meter och kommer enligt företagets hemsida att kosta mellan drygt tre och fem miljoner kronor.

Bo Aktivt startades 2015 och har sitt kontor i Mölndal. De inriktar sig helt och hållet på att bygga så kallade 55+-boenden efter två olika koncept.

– Vårt koncept Boaktivt passar bättre där det finns lite större markytor, där pågår planprocessen för ett byggprojekt i Tyresö och ett på Öckerö. Konceptet Bontop lämpar sig bättre när man bygger i en stadskärna, där blir det världspremiär i och med projektet i Mölnlycke, säger Ulf Spennare.

Det finns i dag en rad olika företag som bygger olika typer av 55+-boenden. Enligt Ulf Spennare är efterfrågan stor, inte minst i krans­kommuner till storstäder.

– Där finns det ofta mycket villabebyggelse och många äldre som vill flytta från sina villor till något bekvämare. Erfarenheten från andra senior­boenden är att det ofta­ blir en otrolig gemenskap, de boende spelar boule, lagar mat tillsammans och umgås med öppna dörrar, säger han.

Letar i hela landet

Ulf Spennare beskriver Mölnlycke som en expansiv ort. Det finns dock andra delar av kommunen där han gärna skulle vilja uppföra fler seniorboenden.

– I Landvetter södra till exempel, men vi letar platser att bygga på i hela Sverige, säger han.

Går ut tidigt

Trots att detaljplanen för området ännu inte är klar har Bo Aktivt redan gått ut och bett dem som är intresserade av lägenheterna att lämna in intresseanmälningar.

– Vi har märkt i andra 55+-projekt att det är uppskattat när vi går ut med information väldigt tidigt. Kunderna är medvetna om att det kan komma förändringar i och med att detaljplanen inte är klar, säger Ulf Spennare.

Så snart detaljplanen vinner laga kraft räknar Ulf Spennare med att de ska kunna dra igång byggprojektet.

– Planen kan ju överklagas men om allt rullar på kan arbetet vara i full gång om ett år.

Bostäderna kan sedan ta två år att färdigställa, vilket skulle innebära att de kan stå klara för inflyttning våren 2021.