• Bild: ARON MIKAEL SIK
  Sakligt och spänstigt. Ungdomsförbundens företrädare höll god ton under debatten och undvek tjuvnyp.
 • Bild: ARON MIKAEL SIK
  Relativt övertygade. Tuva Lysö och Isabell Jacobsen vet hur de ska rösta men tyckte debatten var viktig och lärorik.
 • Bild: ARON MIKAEL SIK
  NÖJD PEDAGOG. Sven Olsson menar att undervisningen får ett lyft med den här typen av inslag.
 • Bild: ARON MIKAEL SIK
  Fullt hus. Partidebatten drog fulla läktare i Wallenstamshallen på Hulebäcksgymnasiet.

Valdebatt på Hulebäck: ”Detta är samhällskunskap live”

Mölnlycke

Hulebäcksgymnasiets elever i årskurs tre lyssnade till en stor ”partidebatt” inför upploppet till riksdagsvalet i höst. Tanken är att stärka elevernas kunskaper om partierna och vilken politik de vill bedriva.

– Det här är jätteviktigt, eleverna
är 18 år och förstagångsväljare i höstens riksdagsval, säger Sven Olsson, som undervisar i samhällskunskap.

Debatten anordnas av Hulebäcksgymnasiets skolledning som bjudit in representanter från samtliga av de åtta riksdagspartiernas ungdomsförbund, bland annat
Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

Kunde ställa frågor

Själva debatten föregicks av ett så kallat ”demokratitorg” där eleverna hade möjlighet att möta representanterna och ställa frågor. Därefter följde en schysst och spänstig debatt med ett visst fokus på unga vuxnas situation och vad de olika partierna har för syn på arbets-och bostadsmarknaden.

Liberalernas representant Marcus Nilsson, från Liberala ungdomsförbundet Väst, och åker just nu runt i regionen och besöker ett flertal gymnasieskolor för liknande evenemang.

– Jag tror att det är jätteviktigt för ungdomarna att få möta politiker, och andra som är politiskt engagerade. Unga har massa åsikter även om de kanske inte är politiskt aktiva.

Fullt på läktarna

Klasser i årskurs tre från samtliga av gymnasiets program närvarade och det var fullt på läktarna i Wallenstamshallen. HP passade på att fråga eleverna om de visste hur de skulle rösta innan debatten och om den påverkade deras synsätt i någon utsträckning.

– Jag vet väl åt vilket håll det lutar för mig, säger Arvid Längsjö Olovsson, och får medhåll från två klasskamrater. De går estetiska programmet med inriktning på musik och röstar nu för första gången.

Påverkade debatten hur ni tänker?

Jag har fått en bättre överblick nu om var partierna står i olika frågor. Men jag står nog kvar i hur jag tänker rösta, där har jag inte ändrat mig, säger Lukas Lidin som också går musikprogrammet.

Tova Lysö och Isabell Jacobsen från samhällsprogrammet med inriktning på media kom till debatten tämligen övertygade om att de ska rösta rödgrönt.

– För mig har alla de rödgröna partierna bra åsikter. Men samtidigt känner jag mig mer osäker nu efter debatten, fast på ett bra sätt, jag har fått mer information om vad samtliga tycker, säger Isabell.

Hon får medhåll från sin klasskamrat.

– Det är så nyttigt att höra debatten. Samtidigt hade jag gärna velat att de skulle ta upp andra frågor, som till exempel psykisk ohälsa bland unga som är ett stort problem. Det är fortfarande tabubelagt även om det nog är bättre än det var förr, säger hon.