• Vill väcka debatt. Med föreställningen Skirtpower vill Danskompaniet Spinn sätta kjolen i fokus.

”Vi hoppas ingen går därifrån oberörd”

Landvetter

Danskompaniet Spinn är på turné med föreställningen Skirtpower. Verket borrar ner sig i frågor om manligt och kvinnligt, klädkoder och hur ett visst plagg har använts historiskt och hur det används idag.

Det Göteborgsbaserade Danskompaniet Spinn drogs igång 2010 av den konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg och är idag en internationell dansgrupp som arbetar med både svenska och utländska koreografer och tonsättare.

Utmanar stereotyper

Spinn har genom åren gjort en rad både större och mindre produktioner och enligt Veera Suvalo Grimberg vill gruppen utmana stereotyper kring vad dans är och kan vara. Dessutom bedriver de en verksamhet med workshops och har tidigare haft ett samarbete med Studieförbundet Bilda. Gruppen har anlitat koreografen Carl Olof Berg i den nya föreställningen Skirtpower som tidigare utforskat manligt och kvinnligt i olika former.

– Den nya föreställningen handlar kort och gott om kjolen och hur vi kan belysa plagget från olika håll. Vem får bära kjol och hur och när, det är frågor vi undersöker och lyfter i verket, säger Veera Suvalo Grimberg.

I Skirtpower har Spinn anlitat musikern Lisen Rylander Löve som specialskrivit och framför musik samt medverkar på scen. Den amerikanska konstnären och metallsmeden Matt Lambert har skapat dansarnas masker och Tove Berglund står för kostym och ljusdesign för Skirtpower.

Workshop med kjolprovning

Efter föreställningen kan publiken även delta i en workshop som Veera Suvalo Grimberg har tagit fram tillsammans med kollegan Berith Stennabb och ABF:s kursverksamhet. Worskhopen är tänkt att erbjuda en möjlighet att diskutera, delta i övningar och pröva kjolar.

– Alla som är intresserade av att diskutera frågor om manligt och kvinnligt och om kjolens betydelse är välkomna. Förhoppningsvis går ingen därifrån oberörd. Det ska bli en ventilering, vi är inte rädda för debatten utan vill lyfta frågan, säger Veera Suvalo Grimberg.