Äldre man rånad i hemmet

Hindås

En man i 80-årsåldern hemmahörande i Hindås blev överfallen och rånad i sin bostad.
Nu döms en 22-åring till fängelse för delaktighet i rånet som betecknas som grovt.

Det var en kväll i mars i fjol som tre personer ringde på hemma hos den drygt 80-årige mannen. När han öppnade dörren rusade gärningsmännen in och slog mannen i huvudet med ett tillhygge så att han ramlade omkull på golvet.

Därefter gick två av gärningsmännen, en kille och en tjej, igenom bostaden och plockade på sig värdesaker.

Försökte resa sig

Mannen försökte resa sig men fick då en spark av den tredje gärningsmannen som vaktade honom. Gärningsmannen hotade även med att använda kniv.

Mannen noterade att en av gärningsmännen öppnade kylskåpet och tog ut ett mjölkpaket som sedan stod kvar på köksbordet. Killen som vaktade vände bort ryggen och började rota igenom mediciner och då lyckades mannen resa sig och ta sig ut ur lägenheten. I samma stund stack gärningsmännen från platsen med flera av 82-åringens värdesaker, bland annat en bärbar dator, tv, kreditkort, kontanter och pass.

Lämnade kvar DNA

Mannen har inte kunnat peka ut någon av gärningsmännen då händelsen gick så fort. Däremot har NFC (Nationellt forensiskt centrum) påträffat DNA-fynd på det kvarlämnade mjölkpaketet som knyter 22-åringen till brottet.

Det vittnesmål som mannen lämnat till polisen framstår som trovärdiga och det är betraktat som styrkt att tre gärningsmän i samförstånd rånat mannen i hans hem.

22-åringen är sedan tidigare dömd för flera liknande brott, senast i april dömdes han till fängelse för försök till rån och misshandel. Han döms nu till ett och ett halvt års fängelse för händelsen som rubriceras som grovt rån.