Bild: Otto Hammarström
Carl Bengtström.

Bengtströms galna debut

Friidrott

Sprang 400 meter häck för första gången i karriären – då slog Carl Bengtström till med den snabbaste P19-tiden i Europa det här året och krossade dessutom kvalgränsen till senior-EM i Berlin.

Som väldigt ung sprang Carl Bengtström ett par kortare häcklopp, men under de senare junioråren har det varit fullt fokus på 400 meter för Landvettersonen som nu tävlar för Örgryte IS. När Sävedalsspelen arrangerades på Slottskogsvallen i helgen bestämde sig dock Bengtström efter dialog med sin tränare att han skulle testa att ställa upp i 400 meter häck.

– Eftersom jag gjort det litegrann tidigare så har jag lite känsla för häck ändå och är rätt snabb på 400 meter så jag ville testa, säger Carl Bengtström till Härryda-Posten.

När det sedan var dags för loppet hade Carl Bengtström ingen i startfältet som kunde bjuda upp till motstånd i P19-klassen. Landvetterlöparen hade nu bara kampen mot klockan, men mot vilka tider han slogs var han helt ovetande.

– Det var svårt att ha någon riktig uppfattning om hur fort det gick eftersom jag inte sprungit 400 meter häck tidigare, säger Bengtström.

När Bengtström seglade över mållinjen som solklar vinnare av Sävedalsspelen visade klockan 50,20, vilket inte bara gav honom ett brutalt personbästa i debuten. 50,20 innebar också den snabbaste tiden på 400 meter häck i P19 i Europa det här året med över en halv sekunds marginal. Det innebar också en halv sekund snabbare än kvalgränsen för senior-EM i Berlin och gränsen för att få springa junior-EM i Tammerfors slog han med nästan två och en halv sekund.

– Helt sjukt. Det första jag tänkte var bara ”det kan inte stämma, det måste blivit något fel”. Sedan såg jag min pappa och då först kunde jag lita på att det stämde, säger Bengtström.

Snabbast i Europa i år, vad tänker du om det?

– Det är riktigt kul. Jag förstod inte riktigt hur bra det var när jag kom i mål utan det fick jag veta sedan.

Att Carl Bengtström också klarat EM-kvalgränsen gör det möjligt för förbundskaptenen Karin Torneklint att ta ut honom till mästerskapet i Berlin i slutet av sommaren. Om så blir fallet återstår att se och vad som också återstår att se är hans svar om frågan kommer.

– Hade jag fått frågan idag hade jag sagt ja. Men det är någonting jag måste diskutera med min tränare och mina nära om det blir aktuellt. Det hade varit väldigt kul i alla fall, säger Carl Bengtström.

Förändrar det här loppet din plan för sommaren?

– Egentligen inte. Jag har ett häck-lopp kvar om två veckor, men sedan kommer jag lägga min fokus på 400 meter, säger Carl Bengström.

  • Adam Andersson031-98 50 67