Bild: ARON MIKAEL SIK
Batik och kollektiv kamp. Hanna Amin och Engla Forsman går bild och form-programmet och teaterprogrammet på Hulebäcksgymnasiet och spelar två av huvudrollerna i Happy together.

Blommor, batik och bara fötter

Mölnlycke

Kulturskolans elever och elever från Hulebäcksgymnasiet uppmärksammar 50-årsjubiléet av hippie­rörelsen från 1968 i en nyskriven musikal med flower power-tema.

– Vi vill att det här temat ska vara begipligt för publiken och för eleverna själva, säger Pernilla Klockars, som är dramalärare på Kulturskolan och även regisserar Happy together, vårens musikalföreställning som tar utgångspunkt i det färgstarka 60-talets slut.

Lever hippieliv

Föreställningen handlar om ett gäng skolungdomar som åker på ett sommarläger där de får leva kollektivt hippie-liv à la 1968. Musikalen är delvis skriven av eleverna själva och musiken är hämtad från lite olika håll från 60-talet, bland annat en låt från den klassiska flower power-musikalen Hair.

– Vi började improvisera fram olika scener redan i höstas utifrån temat som vi bestämde, sen har Pernilla (Klockars) skrivit ihop manuset, säger Engla Forsman som spelar karaktären Lipton som vuxit upp i ett hippie­kollektiv i Dalarna.

Tar upp stridsfrågor

Musikalen tar upp dåtidens stridsfrågor som allas lika värde, kampen för kvinnors rättigheter och sätter in dem i en samtida kontext.

– Vi hoppas att folk ska relatera till temat på något sätt, och hitta någonting i föreställningen som känns relevant för dem, säger Hanna Amin.

Hon spelar kändisbarnet Vega som försöker fly den ytliga statusfixerade världen och knyter an till den frisinnade Lipton, den enda på lägret som inte vet vem hon är.

Eleverna sjunger och agerar och musiken framförs av lärarorkestern, som består av kulturskolans musik­lärare.

– Det är flera historier som upspelas samtidigt, och så är det kärlek, drama och mycket humor och känslor. Det kommer bli jättebra,
säger Engla Forsman.