• Bilder: Adam Andersson
    Traktorfärd. Besökarna fick en rundtur i Egypten bakom en av dagens många veterantraktorer.
  • Clary Björklund och Ann-Marie Nyberg njuter av en dag i Egypten.
  • Tony Johansson.
  • Gun-Britt Mårtensson levererade våfflor på löpande band.

Byborna fortsätter öppna Egyptens dörrar

Hällingsjö

Både storleken och besökar­antalet växer för varje år som går och helgens upplaga var inget undantag.
För Härryda-Posten berättar nu besökare varför de väljer att alltid återvända till Egypten.

Loppmarknad, veterantraktorer, fotoutställning, musikunderhållning och mycket mer. Trots att samhället Egypten utanför Hällingsjö inte täcker mycket på kommunkartan så lyckades man för femte året i rad göra en gemytlig tillställning av ”Egyptendag” som fortsätter att locka besökare.

– Vi var ett gäng grannar som ville göra någonting i byn så vi startade en loppis för ett par år sedan. Vi samlas ett par gånger innan det är dags och försöker planera och hitta på grejer. Nu är vi tolv hushåll och ett gäng övriga grannar som hjälper till och gör det här. Det är ingen som klipper gräs i dag inte, utan även om man inte har öppettider i sin trädgård så är alla med, säger Tony Johansson som är en av arrangörerna bakom Egyptendag.

Kommer tillbaka

Tony Johansson berättar också att man inte fört någon direkt statistik över antalet besökare, men att man lyckats få de som besökt dagen tidigare att återkomma.

– Det är många besökare som man känner igen ansiktet på och det är såklart väldigt kul att de kommer tillbaka, säger Johansson.

Två av dem som besökt Egyptendag tidigare och inte alls tvekade över att komma tillbaka igen var Ann-Marie Nyberg och Clary Björkholm. Det här var vänninornas tredje besök i Egypten.

– Det är så trevligt och vackert här. Att det är så öppet trots att det ligger långt in i skogen gör det så fint, säger Ann-Marie Nyberg.

De berättar också att det är gästfriheten hos Egyptenborna som gör att det känns extra roligt att komma dit och ta del av dagen.

– Vi var precis hemma hos ett par som bara såg ut som att de hittat sitt paradis på jorden. Sådana här små ställen brukar kunna vara lite svåra att komma in i, men så är det inte här. De bara tycker att det här är roligt och det är så himla härligt, säger Clary Björkholm.

Tror ni att ni kommer fortsätta att komma tillbaka hit?

– Vi kommer alltid tillbaka. Man ska främja att folk öppnar sina dörrar och umgås. Det är ju jättetrevligt. Det är så god sammanhållning här, säger Clary Björkholm.

  • Adam Andersson031-98 50 67