• Bild: LEIF LUNDVALL
  TIGHT GÄNG. Repetitionerna för pjäsen ”Kuta och kör” startade på Gunnebo Slottsteater i måndags. Här är de som ska göra´t: Hans Josefsson, Ola Forssmed, Lars-Åke ”Babsan Wilhelmsson, Christian Åkesson, regissören Anders Aldgård, Lotta Thorell, Allan Svensson och Sofie Lindberg.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  PÅ RÄTT PLATS. Anders Aldgård anser att Gunnebo är något alldeles speciellt. "Det är en fantastisk arbetsplats och jag har turen att få jobba med alla dessa namnkunniga skådespelare."
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  TIDSTYPISK MILJÖ. Ola Forssmed och Christian Åkesson mitt i den 80-talsinspirerade interiören som byggts upp på Gunnebo Slottsteater.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  HAN ÄR MIN! Allan Svensson och hans båda fruar Lotta Thorell och Sofie Lindberg i farsen Kuta och kör.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  EGNA TOLKNINGAR. Lars-Åke Wilhelmsson spelar en av grannarna som försöker hjälpa till. "Det är mycket 80-tal i pjäsen och en hel del sångnummer. ”Dansa i neon” har jag till exempel översatt till ”Jag ska trä min symaskin”, säger Babsan.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  MYCKET SKRATT. Allan Svensson med Sofie Lindberg som spelar en av hans två fruar i Kuta och kör. "Det är en fantastiskt rolig pjäs med ett väldigt välskrivet manus", säger Allan Svensson som hoppas att det blir fler avsnitt av ”Fröken Frimans krig” på TV framöver.

Farsernas fars på Gunnebo i sommar

Nöje

Den 4 juli är det premiär för årets slottsteater på Gunnebo slott. I år bjuds publiken på en riktigt rolig nostalgifest med många 80-talshits, axelvaddar, sång och dans.
Och många skratt så klart.

Årets skådespel är den välkända komedin ”Kuta och kör” och det är många bekanta namn med i ensemblen. Allan Svensson har huvudrollen och på scenen ser vi också Hans Josefsson, Ola Forssmed, Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, Sofie Lindberg, Lotta Thorell och Christian Åkesson.

”Kuta och kör” är en engelsk fars från mitten av 80-talet som spelats många gånger tidigare i Sverige och som utsetts till en av världens hundra mest framgångsrika pjäser.

– ”Kuta och kör” är farsernas fars och den är väldigt rolig och otroligt välskriven. Handlingen drar igång direkt och man behöver ingen uppvärmning så att säga. Det är tredje gången jag spelar den och också tredje gången med Anders Aldgård som regissör, säger Allan Svensson som har den drivande rollen.

Gift med två fruar

Den galna komedin handlar om taxichauffören Percy Persson som lever ett hemligt dubbelliv och är gift med två fruar som är lyckligt ovetande om varandra.

Allan Svensson spelar alltså rollen som chauffören med det välplanerade men invecklade tidsschemat. Efter ett sjukhusbesök intresserar sig polisen (Hans Josefsson och Christian Åkesson) för hans dubbla adresser och så är det hela igång.

Grannarna som spelas av Ola Forssmed och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson försöker rädda situationen med mer och mer invecklade lögner. Och så hamnar de, precis som det ska vara i en fars, i en härva av missförstånd och förvecklingar.

– Det är första gången jag spelar här i Gunnebo och jag är väldigt imponerad av platsen och bygget. Publiken sitter så nära och slottsmiljön är fantastisk. Vi spelar ju ute under tak och då spelar det ju ingen roll om det skulle regna, säger Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Mycket ljug

Även Lotta Thorell som spelar en av fruarna är imponerad av Gunnebo och teatern.

– Miljön med slottet och de vackra omgivningarna är underbar och det ska bli så roligt i sommar. Jag har spelat pjäsen tidigare och då också ihop med Allan Svensson och Sofie Lindberg. Det ljugs och fantiseras något oerhört i farsen och det blir vansinnigt roligt för publiken, säger Lotta.

För regissören Anders Aldgård är det åttonde gången han sätter upp en pjäs i Gunnebo.

– Jag har jobbat på alla stora teatrar i Göteborgstrakten och det har blivit många musikaler och sommarteatrar genom åren. Jag hade en gång en mentor som sa att det viktigaste för framgång är att få ihop en bra ensemble. Jag har haft det som en maxim hela livet och gänget som spelar här i sommar är helt suveränt.

Att spela komedi och att få publiken att skratta är som bekant oftast svårare än att få dem att gråta.

– Vi brukar säga att vårt mål är att få folk att gråta av skratt. Ensemblen är så duktig och pjäsen är så rolig så det kommer vi att lyckas med, säger Anders Aldgård som rankar den västsvenska publiken högt.

Närmar sig premiär

Teatern på Gunnebo är Göteborgs största sommarteater. Projektkoordinator är Hanna Erlingson.

– Jag ser till att allt flyter och nu är allt mitt fokus på att det ska bli så bra som möjligt. Skådespelarna har repeterat i fyra veckor i Stockholm och nu börjar de repa här, säger Hanna Erlingson som berättar att nu när premiären närmar sig börjar också biljettförsäljningen ta fart på allvar.