Bild: ARON MIKAEL SIK

Fritidspolitiker som vill påverka i både stort och smått

Val2018

Val2018: Han är yngst i kommunfullmäktige, har alltid haft ett samhällsintresse och har politiken som fritidsintresse.
– Jag vill vara med och förändra, det kanske låter klyschigt men så är det, säger Calle Johansson från SD.

Han är blott 26 år gamml men sitter sedan 2014 i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Calle Johansson är född i Härryda men växte delvis upp i Skåne där hans mamma fortfarande bor. Intresset för samhällsfrågor fanns i familjen och Calle pratade gärna politik hemma vid middagsbordet. Han har svårt att säga exakt när och hur hans politiska intresse grundlades.

– Det var faktiskt min morfar som sa till mig att du borde göra något av det där (intresset), säger han.

I KF sedan 2014

Calle engagerade sig i Sverigedemokraterna i samband med partiets inträde i riksdagen och tog plats i kommunfullmäktige 2014.

– Jag såg att det var de som stod mina värderingar närmast, med synen på migration och en skepsis till EU, bland andra saker, säger han.

Har du någon politisk före­bild?

– Rent retoriskt skulle jag säga Nigel Farage från UKIP, den gubben kan snacka liksom. Men på riksnivå identifierar jag mig gärna med Richard Jomshof. Mycket på grund av hans lugn och skärpa, men också för att han är ordentligt grundad i vår ideologi.

Är SD ett nationalistiskt parti?

Ja, det är det. Vi sätter nationen och våra egna intressen först, så att säga. Men vi är också ett socialkonservativt parti med trygghet och säkerhet som ledstjärnor.

Vill påverka politiken

På frågan om personliga politiska mål svarar Calle mer blygsamt. Han vill vara med och påverka och driva sitt partis politik, punkt slut. Om det så är på kommunal nivå eller på riksnivå är inte lika viktigt i dagsläget.

– Sen är jag bara 26, jag har inte precis bråttom in i riksdagen, tillägger han.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?

EU-politiken är en otroligt viktig fråga. Det är ett monsterprojekt som måste få ett slut. Vi från SD vill få till en förändring som kanske liknar Brexit i England. En annan är trygghetsfrågan, jag är ändå ungdom i någon mening, och vi måste ta i med hårdhandskarna mot ungdomsgängen, och det gör vi med fler poliser och ett samarbete med kommunala ordningsvakter. Det tror jag kan göra skillnad i de centrala delarna av Mölnlycke och Landvetter, men även andra delar av kommunen.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?

Jag har två saker som står lite på samma ben. Den ena är att Trump vann valet i USA. Det visade så tydligt att folk var trötta på det etablissemanget och makthavarna som bara vevar samma saker och kommer med samma gamla. Jag kanske inte håller med om Trumps politik så mycket egentligen, utan det handlar om att folket krävde förändring, och vågade rösta bort det gamla.

Han menar att även folkomröstningen om EU-utträde i England, Brexit, är ett annat sådant exempel.

– Jag vill se en liknande folkomröstning i Sverige helt klart, det som svenska folket röstade för 1994 är inte det som är nu, säger Calle Johansson.