• Bild: JENNY FÖRANDER
    TOG STEGET. Kitt Rehn Magnusson läste om Mohammad Mohammadi i tidningen och bestämde sig för att hyra ut ett rum åt honom, något hon inte har ångrat.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Kitt vågade ta steget att hyra ut ett rum

Mölnlycke

Trots att de har gott om plats är det många som tvekar att hyra ut rum till nyanlända. Kitt Rehn Magnusson tog steget och ångrar sig inte.
– Det är inga problem, tvärtom, det är sällskap, säger hon och får medhåll av sin inneboende Mohammad Mohammadi.

Kitt och Muhammad bjuder på kaffe och en bit jordgubbstårta som blivit över efter gårdagens nationaldagsfirande. Det var i början av december som Kitt läste om Mohammad Mohammadi i tidningen.

I artikeln besökte Härryda-Posten ett möte dit kommunen bjuder in invånare som vill hyra ut ett rum eller en lägenhet till nyanlända som saknar bostad.

Ingen ville hyra ut

Till just detta möte kom ingen som ville hyra ut rum. Mohammad Mohammadi var dock där och berättade för tidningen att han skulle tvingas flytta från en egen lägenhet till ett kommunalt HVB-hem om han inte hittade en annan bostad. Till HVB-hemmet ville han inte – han ville vara självständig och leva som en vanlig svensk. På ett boende skulle han tappa sin svenska och behöva samsas med människor med helt olika vanor och traditioner.

– Jag läste artikeln och blev lite härsken och tänkte att det är ju inte klokt, säger Kitt som genast ringde kommunen.

– Jag tänkte att jag kan ju höra med dem vad det är för en typ, säger hon.

Hon bjöds in till kommunhuset för att träffa Mohammad.

– Han satt och läste en tidning när jag kom in. När jag hade framfört mitt ärende i receptionen och vände mig om hade han lagt ner tidningen och bara log mot mig. Vi kom snabbt överens och i december flyttade han hit. Det funkar bra, det är som att ha ett barnbarn här. Han har börjat bestämma lite över mig också och grälar på mig om jag inte ätit ordentlig middag, säger Kitt.

Maken gick bort

Hon flyttade till fyrarummaren i Mölnlycke centrum tillsammans med sin man, men han var sjuk och dog relativt kort efter flytten. Sedan dess har hon periodvis haft ett par flickor från Wendelsbergs folkhögskola inneboende men annars har hon levt själv.

Sedan Mohammad flyttade in har hon nästan fått en familj till. Ibland kommer hans flickvän på besök och lagar god afghansk mat.

– Hon brukar vara här och läsa läxor. Jag bjöd hem hennes familj, några av dem har varit här sedan 2014 och resten av familjen kom 2016. Det var första gången de blev hembjudna till en svensk familj, det är inte undra på att vi inte lär känna varandra, säger Kitt.

Hon var med när ett av syskonen tog studenten här- om veckan och de firande Sveriges nationaldag tillsammans.

”Ett stort hjärta”

Mohammad Mohammadi är tacksam över att han fick hyra ett rum hos Kitt i stället för att flytta till ett HVB-hem.

– Hon är jättesnäll, jag kommer aldrig att glömma det. Jag har berättat om Kitt för min mamma som säger att hon har ett stort hjärta.

Mohammad flydde från Afghanistan till Iran tillsammans med sin mamma och systrar efter att pappan försvunnit och talibanerna försökt värva Mohammad med tal om att han skulle få träffa sin pappa i himlen. Mohammad tog sig vidare från Iran till Sverige och kom som 16-åring till flyktingmottagningen i Mölndal. Tanken var att resten av familjen skulle komma efter, men de är fortfarande kvar i Iran.

Mohammad jobbar nu på Hemköp inne i Göteborg, men att han har heltidsjobb räcker inte för att få ta hit familjen. Då måste han även ha en egen bostad.

– Jag är 20 år och har heltidsjobb men det finns ingenstans att bo, utbrister Mohammad.

Han står i kö hos flera bostadsbolag, söker på Boplats och sparar pengar för att så småningom kunna köpa en lägenheter.

Kommunen har haft ett flertal träffar dit de bjuder in Härrydabor som vill hyra ut en del av sitt hem till nyanlända. Det går också att ringa kommunen för att få information om hur det fungerar. Ett visst intresse har funnits men hittills är det få som har gått hela vägen.

Stort steg att ta

För många är det ett stort steg att släppa in en främmande människa i sitt hem.

– Många bor i stora villor men de är rädda. Bara här i huset bor åtta änkor. Man kan ha otur men för det mesta tror jag att det går bra. Jag tror på människor ända till motsatsen är bevisad, säger Kitt.

Mohammad upplever att svenskar kan ha svårt att lita på andra människor.

– Man ska inte bara gå på utseendet, gå på hjärtat. Man måste chansa, blir det inte bra får personen flytta tillbaka till socialtjänsten, säger Mohammad.

För Kitt och Mohammad blev matchningen en lyckoträff för båda parter.

– Han är så behändig. Jag ser honom inte så ofta eftersom han jobbar sent på kvällarna, ibland ses vi på morgonen och det stör mig inte alls. Ibland går vi och handlar, äter tillsammans och har djupa samtal, säger Kitt.