• Bild: JENNY FÖRANDER
    BULLDOFTANDE KÖK. Anna Yttring och Julia Seeholm ser fram emot att jobba i kaféet på Råda säteri i sommar.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    PREMIÄRFIKA. Martina Johansson, kommunens besöksnäringsutvecklare med fokus på Råda säteri, var på plats för en premiärfika när kaféet slog upp portarna.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Klart för fika på Råda säteri

Mölnlycke

Nu har kaféet vid Råda säteri slagit upp portarna.
I väntan på att upphandlingen med en privat aktör ska bli klar hoppar Julia Seeholm och Anna Yttring från måltidsservice in och sköter ruljangsen.

– Vi blev jätteglada, det ska bli kul att stå här i sommar, säger Anna Yttring.

Till vardags jobbar både Anna och Julia i matbespisningen på Landvetterskolan, men när kommunen ville få igång kaféet på Råda säteri så fort som möjligt blev de tillfrågade om de kunde hoppa in. Tisdagen före midsommar slog de upp portarna och nu ska de hålla öppet dag­ligen under hela sommaren.

Färska blommor

De ser fram emot att få börja dagarna med att plocka in färska blommor från trädgården och att grädda dagens frallor och kanelbullar så att doften av nybakat sprider sig i det nyrenoverade köket.

– Det är så mysigt att jobba här och vi får använda allt i örtagården, säger Julia.

Barndomsminnen

Hon är uppvuxen i Benare­by, Anna i Råda Portar, så de har båda en relation till Råda säteri.

– När jag växte upp i Råda Portar fanns inte Säteri­leden, då fortsatte allén ändå upp till oss och man cyklade ner till hästarna och badade i Hjortviken. Det är klart att det ska finnas verksamhet här. Man kan komma hit och promenera, titta på hästarna, bada, fika och gå i trädgården. Det är så idylliskt och det är lätt att ta sig hit, även inifrån Göteborg, säger Anna.

De kommer att ha extraöppet i samband med att det är olika evenemang i området. Exempelvis kommer de att servera frukost direkt efter morgonyogan som hålls i trädgården varje måndag.

På tisdagskvällarna är det veteranbilsträff och ibland kommer det busslaster för att titta på Gerbianska trädgården som också håller till vid Råda säteri.

Helgöppet i höst

I höst kommer kaféet fortsätta att vara öppet under helgerna. Samtidigt pågår arbetet med upphandlingen av både kaféet och restaurangen som ligger i huvudbyggnaden. Näringslivs­chefen Fredrik Olsson räknar med att kaféet ska kunna öppna i ny regi i februari. När det gäller restaurangen uppskattar han att den kommer att kunna öppna lagom till nästa sommar.

– Vi jobbar så fort vi kan men upphandlingen tar så lång tid. Det är viktigt att det blir rätt, säger han.

Så det blir inget julbord i år?

– Det vet jag inte, det kan vi inte uttala oss om ännu.