• Bild: JENNY FÖRANDER
    TROR PÅ DEMOKRATIN. Marie Strid och Roland Jonsson tycker att miljöfrågorna tas på större allvar i dag, men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Ger inte upp kampen för att rädda miljön

Val 2018

Redan när hon flyttade till Mölnlycke 1999 tänkte Marie Strid att hon skulle bli politiskt aktiv i Miljöpartiet.
För ett par år sedan gjorde hon slag i saken och nu är hon tvåa på partiets lista till kommunfullmäktige.
– Jag vill ta ställning för demokratin sam­tidigt som klimathotet är mer reellt än någonsin, säger hon.

Precis som på riksnivå väljer Miljöpartiet i kommunen att ha en man och en kvinna som talespersoner. Nu har Birgitta Olsson lämnat över förstaplatsen på partiets lista till Roland Jonsson och Marie Strid har klivit in som andranamn.

För både Marie och Roland är det ett stort miljöengagemang som är grunden till att de har gått in i politiken.

– Jag läste ”Tyst vår” av Rachel Carson som handlar om miljögifter på 1960-­talet och bestämde mig tidigt för att jag skulle jobba med ­miljö,­ säger Roland som driver egen verksamhet som miljökonsult.

Jobbar halvtid

2013 började han engagera sig i Miljöpartiet i Härryda. Nu har han trappat ner till att jobba halvtid som miljökonsult och är fritidspolitiker på halvtid.

– Jag sitter i KF och KS och är med i olika arbetsgrupper. Det är inte lätt att hinna med att vara fritidspolitiker, ­säger han.

Marie började skolan 1970 och säger att skoltiden präglades av olika larmrapporter.

– Det var DDT som tog död på rovfåglar, BT Kemi-skandalen (då tunnor av växtgiftet hormoslyr grävdes ner i Teckomatorp och läckte ut i grundvattnet), kärnkrafts­haveriet i Harrisburg. Det var saker man som barn upplevde som hot men man fick också med sig en tro på att det går att påverka, säger Marie.

Lång startsträcka

Även folkomröstningen om kärnkraften 1980 var en väckar­klocka som fick både Roland och Marie att bli politiskt intresserade. Marie har röstat på Miljöpartiet sedan det bildades och hon har länge tänkt att hon vill engagera sig, både för att stödja det demokratiska systemet och för att försöka göra skillnad för miljön.

– Det blev en lång startsträcka, säger hon, men är glad att hon nu har tagit tag i saken och blivit aktiv i partiet.

När det gäller politiska före­bilder har både Roland och Marie gott om dem. Roland nämner Martin Luther King, Gandhi och Nelson Mandela.

– Nelson Mandela var ju fantastisk. Han satt 28 år i fängelse och var inte bitter när han kom ut, det skulle man ha lite av.

Han nämner också Gro Harlem Brundtland, tidigare norsk statsminister och generaldirektör för världshälsoorganisationen WHO, som en stark kvinnlig förebild, framför allt för hennes arbete med FN-rapporten Vår gemensamma framtid (även kallad Brundtlandrapporten).

Dottern en förebild

Marie ser författaren och debattören Nina Björk som en förebild.

– Jag tycker om hennes ifrågasättande av samhällsbygget. Min dotter är också en politisk förebild, hon lever miljöfrågorna i sin vardag; äter vegetariskt, är med i en bilpool och begränsar sin konsumtion. Som lärare träffar jag många unga människor och det ger hopp om framtiden, det är vår förbaskade skyldighet att ge kommande generationer de möjligheter vi har haft utan att tära på jordens resurser, säger hon.

Vilka är era hjärte­frågor?

– Jag tror på lokal demokrati. De globala klimatmålen måste ner här i kommunen där jag bor, säger Marie.

– Att genomföra FN:s hållbarhetsmål. Det är ingen prestige i det, det behöver inte vara vi som genomför det, det går lika bra att övertyga andra och göra det tillsammans. Jag vill lämna över ett jordklot till nästa generation som är bättre än det vi har, men just nu går det åt fel håll i miljöfrågorna, säger Roland Jonsson.

Miljövänliga transporter ligger honom varmt om hjärtat – att förbättra kollektivtrafiken och möjligheterna att ta sig fram med cykel och till fots.

Vilket parti skulle ni rösta på om ni inte fick rösta på ert eget?

– Jag gillar inte block­politik och att den styr så mycket i de konkreta frågorna. Om man slog ihop S och C skulle det kunna vara ett alternativ om inte MP fanns. Det gäller att komma över blockpoli­tiken, säger Roland.

Hur ser ni på framtiden – finns det hopp om att rädda jorden eller är det kört?

– Det är båda och. Jag blir väldigt deprimerad när jag tänker på den biologiska mångfalden, att det är så många arter som försvinner för alltid. Men jag är ändå positiv, vi jobbar ju politiskt för att vi tror att det går att förändra, säger Roland.

Har ni några tips på vad man själv kan göra för miljön?

– Det finns många sätt att bidra till en bättre miljö. Några aktuella handlingar är till exempel att plastbanta (minimera sin plastanvändning), åka kollektivt, välja miljöbil eller gå med i en bilpool, säger Roland.