Bild: Adam Andersson
Derbydags. Daniel Berntsson, Jonathan Gerth och Robert Kálman tillsammans med ungdomar från de båda föreningarna som kommer att träna ihop inför derbyt mellan a-lagen.

Klubbarnas samarbete för en derbyfest

Fotboll

Från början var de värsta rivaler, men nu går Mölnlycke IF och Mölnlycke/Sjövalla ihop och sam­arbetar för att helgens derby ska bli en riktig fotbollsfest.

. Division 4-lagen har tampats mot varandra gång efter gång. Spelare har gått mellan klubbarna och för lagen har säsongens mål mer eller mindre alltid varit att vara bättre än derbykonkurrenten.

Så är det i mångt och mycket fortfarande, men nu har klubbarna kommit överens om ett samarbete för första gången sedan Mis grundades 2010 och det är inför lördagens derby som de ska skapa en gemensam fotbollsfest.

– De sista åren har rivaliteten försvunnit lite och nu bestämde vi att vi ska gå ihop och göra det här till en riktigt rolig grej. Vi delar på alla utgifter och på alla inkomster. Vi ska göra det här så festligt vi kan göra det, säger Daniel Berntsson, tränare i Mölnlycke IS.

Vill locka publik

I dagsläget har klubbarna jobbat fram ett stort antal lokala sponsorer inför det heta division 4-derbyt och man jobbar hårt för att locka så stor publik som möjligt. Vid tidigare derby har publiksiffran nuddat vid 700 personer och det hoppas man få återuppleva nu.

Klubbarna berättar också att den stora anledningen till att man valt att göra det här samarbetet är för Mis och Mif:s ungdomsverksamhet.

– Vi delar på allt överskott och hela slanten går till ungdomsverksamheten. Det är för dem vi gör det här, säger Robert Kálmán, Mis.

Inför matchen kommer klubbarnas ungdomar träna och spela, derbyt kommer spelas med en speaker och på plats kommer också Gustav Ludwigson att vara. Ludwigson som har ett förflutet i Mölnlycke, men nu spelar med superettans topplag Örgryte IS.

”Häftig resa”

– Det är en häftig resa som han har gjort och därför vill vi få hit honom för att barnen ska förstå att man måste inte spela i Öis eller Häcken för att bli bra. Man kan spela här när man är 17-18 år och ändå nå dit, säger Daniel Berntsson.

Men trots att klubbarna ska samarbeta för att skapa en riktig derbyfest så kommer rivaliteten på planen att vara densamma. Efter att båda lagen haft en lite trög start på säsongen står dessutom både Mis och Mif på samma poäng i tabellen inför mötet och laget som vinner kommer haka på lagen som slåss om topplaceringarna samtidigt som det förlorande laget får hoppas på att bottenlagen inte blixtrar till under helgen.

– Jag är ju ny i klubben så jag känner inte rivaliteten på det sättet, men derbyn är alltid väldigt roliga. Det är en positiv känsla inför matchen och det kommer säkert märkas på tugget i omklädningsrummet att det är derby, säger Mölnlycke IF:s tränare, Jonathan Gerth.

Fått tillbaka spelare

Båda lagen har dragits med skadeproblem under inledningen av säsongen. Inte minst Mölnlycke IF som till och med fått skjuta upp en match på grund av ett extremt manfall, men nu närmar sig Mif och även Mis full trupp igen och hoppas kunna bjuda upp ordentligt i derbyt.

– Vi ska fortsätta på den inslagna linjen som vi haft de senaste fyra-fem matcherna. Vi har jobbat bra defensivt och haft bra anfallsspel. Det handlar om att göra en bra prestation och sedan kan man sumera efteråt, säger Jonathan Gerth.

För Mölnlycke IS är det bara resultatet som räknas.

– Det viktigaste är att vinna matchen till varje pris. Det är en regel vi har, säger Daniel Berntsson.

Derbyt mellan Mölnlycke IS och Mölnlycke IF spelas på Mölnlycke IP klockan 13:00 på lördag.