• Bild: JENNY FÖRANDER
    SKADAD AV VÅRDEN. Efter en misslyckad koloskopiundersökning fick Erik genomgå en akut operation och fick gå med en stomipåse på magen i över ett år.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    UPPMÄRKSAMMAT FALL. Västnytt gjorde ett inslag om att Erik hamnade sist i vårdkön, trots att det var vården som orsakade hans problem. Frölunda specialistsjukhus utför inte längre den typ av behandling som orsakade Eriks skador.

Läkare brände hål på Eriks tarm – fick leva med stomipåse

Mölnlycke

Det skulle vara en helt ofarlig undersökning men slutade med att läkaren brände hål på Eriks tarm så att innehållet läckte ut i buken.
”Bara otur” tyckte läkaren som nu får hård kritik av IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Det känns som ett övergrepp, säger Erik som nu även har polisanmält händelsen.

Det var i februari i fjol som Härrydabon sökte vård för att han hade sett blod i avföringen. Läkaren på Frölunda specialistsjukhus hittade ingen orsak till blödningen men ville för säkerhets skull göra en koloskopiundersökning för att försäkra sig om att det inte var en tumör i tarmen.

Erik gick dit på avtalad tid i tron att det bara handlade om en undersökning.

– När jag redan låg på britsen och hade fått lugnande sade läkaren att ”hittar jag något tar jag bort det”. När han var klar sa han att han hade åtgärdat elva blodkärlsförändringar, berättar Erik.

Fick magknip

Eftersom han hade fått fasta inför undersökningen var han rejält hungrig och gick hem och åt en stor middag.

– Jag fick magknip och tänkte att jag hade ätit för fort, men det blev bara värre och jag fick feber och började kräkas.

Erik åkte till akuten. Väl där höll han på att svimma och fick morfinsprutor mot smärtorna. Han blev röntgad och det konstaterades att tarminnehåll hade läckt ut i buken och att han behövde opereras akut.

– Det kom en stomiterapeut och satte en markering på magen för säkerhets skull ifall att de skulle behöva sätta dit en stomipåse, då började det kännas otrevligt, säger Erik.

Hade fått stomipåse

När han vaknade upp efter operationen satt det mycket riktigt en påse på magen. Kirurgen berättade att en och en halv decimeter av tarmen var helt förstörd. Eftersom det hade läckt ut innehåll i buken som blivit inflammerad gick det inte att sy ihop tarmen direkt utan läkarna var tvungna att sätta dit en stomipåse i väntan på att ­inflammationen skulle läka.

– Jag fick en chock när jag vaknade upp. Kirurgen sa ­direkt att det här inte har gått rätt till, säger Erik.

När Erik kontaktade verksamhetschefen på Frölunda specialistsjukhus tog hon direkt problemet på allvar. Läkaren som hade utfört ­koloskopin ansåg dock inte att han hade gjort något fel.

– Han beklagade det inträffade men sa att han inte ­hade gjort något fel och att jag bara hade haft otur. När han sa att han hade gjort samma sak igen om det kommit in en patient med liknande besvär bestämde jag mig för att göra en anmälan till IVO, säger Erik.

Placerad sist i kön

Nästa hårda slag kom när det visade sig att han hamnade sist i kön för att göra operationen för att återställa tarmen.

– Jag trodde jag skulle få göra operationen efter sex månader, men på Östra har de två års kö och de prioriterar bara efter den medicinska bedömningen. Då hamnade jag sist i kön. Det är konstigt när det är vården som har orsakat skadan, säger Erik.

Remiss till Kungälv

När han hade fått vänta i över ett år sa han ifrån att nu får ni fixa det här. Då skrev sjukhuset en remiss till Kungälv där de lovade att ­följa­­ vårdgarantin och ta emot honom inom tre månader.

7 maj i år kom IVO:s beslut där de kritiserar vårdgivaren på tre punkter; Läkaren hade varken rätt utrustning eller kompetens för att utföra ingreppet som gjordes, han har brustit i sin yrkesutövning och gett bristfällig information till patienten i samband med ingreppet.

Två dagar efter beslutet fick Erik till sist den efterlängtade operationen. Efter att han åkt hem blev han dålig igen, operationen ­hade orsakat en inflammation och buken var fylld med var. Han blev inlagd igen och fick dubbla penicillinkurer.

Skrivits ut igen

När vi träffas har Erik ny­ligen blivit utskriven från sjukhuset igen. Nu känner han att det är på rätt väg och hoppas snart vara helt återställd. Det gångna året har dock varit omtumlande och psykiskt påfrestande på många sätt.

– Det har fått en massa konsekvenser. Det var ju en chock när det hände, och sedan känslan när jag hamnade sist i kön och det kändes som att jag aldrig skulle bli av med stomipåsen. Det har varit svårt på många plan. Att sola och bada har ju gått bort, jag har inte velat utnyttja den gemensamma bastun eller duscha gemensamt med laget efter träningen. Vi har valt bort resor, ställt in planerna på att flytta. Att ha stomipåse är socialt jättejobbigt, magen är helt opålitlig och du kan tvingas springa och tömma påsen mitt i lunchen med jobbet, du kan inte äta och dricka vad du vill. Sedan har det ju varit en massa sjukbesök, men framför allt har det varit mentalt jobbigt, säger Erik.

Gjorde polisanmälan

Samtidigt som beslutet från IVO kom bestämde Erik sig för att polisanmäla läkaren. Utredningen pågår fortfarande, men brotten som skulle kunna vara aktuella är tjänstefel eller vållande till kroppsskada.

– Jag har hört att det är väldigt ovanligt att en läkare blir polisanmäld och att det är väldigt ovanligt att det i så fall går till åtal. Det är sällan den som blir drabbad av en vårdskada orkar anmäla, man är i en så jobbig situation och fokuserar bara på att bli bra, säger Erik.

Han ser det som sin skyldighet att ta reda på om något brottsligt skett och i så fall att det får konsekvenser för läkaren så att inte fler patienter drabbas.

– Jag vill inte att fler ska råka ut för samma problem, säger Erik.

Behövdes behandlingen som läkaren utförde?

– Jag vet inte, jag är inte övertygad om att den behövdes. Det kanske var motiverat men i så fall skulle de ha skrivit en remiss och gjort det vid ett senare tillfälle. Det var inget akut läge.

Fotnot: Erik heter egent­ligen något annat.