Bild: Adam Andersson
Succé. Gustav Ludwigsons resa från Mölnlycke till Örgryte har gått snabbt och väldigt rakt. Nu berättar huvudpersonen själv om nyckeln till framgångarna.

Ludwigson om framtiden: ”Det finns inget stopp”

Fotboll

För fyra år sedan spelade han fotboll i Mölnlycke i division 4. Nu gör han succé i Superettan. För Härryda-Posten berättar Gustav Ludwigson om raketresan till eliten.

Gustav Ludwigson har precis sett Sveriges VM-premiär mot Sydkorea när Härryda-Posten når honom. Det har gått drygt en vecka sedan han spelade sin största match i karriären. 24-åringen från Mölnlycke fick näm­ligen starta i Örgrytes anfall i superettanderbyt mot Gais. ”Orginalderbyt” som matchen också kallas.

– Det var väldigt speciellt och en svår match att tackla mentalt. Det gäller att väga och hitta balansen mellan pressen att kunna bli syndabock och att kliva fram som hjälte. Det är en väldigt stor anspänning och gäller att försöka hitta lugnet, säger Gustav Ludwigson.

Rätt anspänning lyckades Ludwigson onekligen hitta. Efter att Gais tagit ledningen i matchen stod anfallaren från Mölnlycke för en imponerande individuell prestation när han vände bort sina motståndare och från distans prickade in 1–1 vid den bortre stolpen.

Satte friläge

Ludwigson var dock inte klar där utan kunde efter en frispelning enkelt rulla in 2–1 ensam med målvakten och var därmed tvåmålsskytt i orginalderbyt på Gamla Ullevi.

– Det andra målet hade varit så mycket svårare att göra om jag inte redan hade gjort det första som egentligen inte var något direkt läge. Det kändes såklart fantastiskt och jag hade många kompisar på plats på läktaren så jag är glad att jag kunde bjuda till, säger Ludwigson.

Matchen slutade dess­värre­ 4–4 efter att Ludwigsons Öis fått två sena mål emot sig.

– Det förstörde festen såklart. Det visar också vilken speciell match det här är. Oavsett hur det ser ut i tabellen så är Öis mot Gais alltid sex poäng som kan gå åt vilket håll som helst och oftast delas det på dem, ­säger Ludwigson.

Att Gustav Ludwigson faktiskt skulle stå som succé­spelare i superettan som 24-åring var det inte mycket som pekade mot för inte alltför längesedan. För bara fyra år sedan huserade han nämligen i Mölnlycke och division 4.

– Jag ville göra mycket andra grejer också som att resa och åka skidor. Det var till och med ett år där jag knappt spelade fotboll, men jag kände ändå att jag fortfarande tycker att det är väldigt kul och när jag fick chansen av Sävedalen tog jag den och det gick väldigt bra. Sedan kan man nästan säga att jag fått avancera en division per år, säger Ludwigson.

Vad tror du är nyckeln till att du lyckats med den här resan?

– Jag tror att det lite har att göra med att jag blivit äldre. När jag var 21 hade jag aldrig klarat att hantera derbyt på det sättet som jag kunde göra nu. Man vet om att det trots allt bara är fotboll och klarar av att hantera det mentala spelet bättre.

Hur tänker du kring framtiden, ser du dig själv gå ännu längre?

– Jag tänker inte så mycket på framtiden utan tar det mest här och nu. Det finns inget stopp egentligen, men man vet aldrig vad som händer. Man kanske spelar högre upp och man kanske spelar lägre ned framöver, men jag vill i alla fall göra resan uppåt med Öis. Det är min målsättning, säger Gustav Ludwigson.