Magi på hög nivå i naturen

KRÖNIKAN

Från att ha pulsat runt i snön till att ligga på barmark i klänning och spana upp mot klarblå himmel var inte steget långt det här året.Plötsligt spränger våren och sommaren fram och det med en enorm kraft. Det är som en gränslös styrka av liv som spräcker varenda barriär i mig.

Det är magi på hög nivå när våren kommer åter varje år. Jag ligger i gräset och känner styrkan och den orubbliga stabiliteten under mig. Det känns så rätt. Moder jord ger hopp och förtröstan varje vår, igen och igen. Så underbart. Så skört, det där nykläckta, skälvande livet men samtidigt så starkt med dess omåttliga skärpa. Som spränger igenom vintern och den långa vilan och kylan.

Det påminner mig om hur skört och starkt allt liv är. Det känns i varenda cell och ända in i hjärteroten, det är kärlek. Det är hopp men också en sån obönhörlig påminnelse om förgänglighet. En sån bitterljuv smärta att vara i detta underbara. Förr tog jag för givet att åren bara skulle tuffa på och jag med dem. Jag och åren tuffar fortfarande på men jag tar det inte för givet längre.

När våren spänner sina muskler vill jag inte missa en sekund. Jag vill sitta på första parkett. Det går inte att hålla tillbaka tårarna, det känns hela vägen in i märgen. Jag får en ny chans. Jag får en ny chans varenda minut varje dag.
Skärpan i den vetskapen gör sig tydligare varje år, varje vår. Det är som att någonting läggs till hela tiden. Något som jag nog egentligen alltid vetat men inte kunnat se. Förrän nu. Det finns en sådan intensitet i det som inte är oss givet.
Vi har stunden här och nu. Självklart planerar vi våra liv men det finns ingen garanti att framåt finns. När man verkligen känner i hjärtat att det är en sanning kan den få oss att vackla men också få livsgnistan att tända till ytterligare några varv. Njut av sommaren och ta hand om varandra!

Martina Börjesson
Psykolog