• Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  VÄLBEKANT MILJÖ. Efter sju år på Gothia Towers är Krister Dahl tillbaka på Hällsnäs där han nu fått jobbet som VD. Dahl har även tagit upp sitt engagemang i kocklandslaget där han blivit senior advisor inför OS 2020.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Mästerkocken tillbaka på Hällsnäs

Personligt

PROFILEN: Efter sju år
som konceptansvarig på Gothia Towers restauranger i Göteborg är mäster­kocken Krister Dahl till­baka på Hällsnäs, den här gången som VD.
– Det känns inspirerade att vara tillbaka, säger han.

Sedan Krister Dahl tog examen från livsmedelsteknisk linje på Östervärns restaurangskola i Hässleholm 1992 har han fyllt sitt CV med en lång rad prestigefyllda uppdrag och titlar. Chefsjobb på välkända krogar som Thörnströms kök och Fiskekrogen har varvats med flotta bjudningar, som kungens 60-årsfest, kronprinsessans bröllop och inte minst Nobelmiddagen 2007.

Mest känd är Krister Dahl dock förmodligen för sina insatser i det svenska kocklandslaget som han var lagledare för i början av 2000-talet. Hittills är han ensam i världen om att ha tagit fyra olympiska guld i matlagning, det första med juniorlandslaget 1996 och det sista med seniorlaget 2012.

Värvad till Gothia

Åren 2006 till 2010 var Krister Dahl köksmästare på Hällsnäs, men sedan blev han headhuntad till Gothia Towers inför byggnationen av det tredje tornet.

– Då hade jag varit här i några år och behövde en ny utmaning. Jag hade drivit det så långt det gick då, säger Krister.

På Gothia Towers ansvarade han för koncepten och utvecklingen av restaurangerna. Det var ett bra jobb men till sist kändes hans roll lite ensam.

– Jag saknade att jobba i ett lite mindre sammanhang. Nu får jag vara på plats, närmare själva matlagningen, säger Krister.

Stora investeringar

2015 köpte Peter Kollberg, VD för Mölnlycke fastighets AB, Hällsnäs konferensanläggning. Han har gjort stora investeringar och byggt ett helt nytt restaurangkök, en stor matsal och fler konferensrum. Det ska också inredas fler hotellrum för att det ska gå att hålla större konferenser med övernattning. I planerna finns också en lagerbyggnad för Mackmyra Whisky, där privatpersoner ska kunna lagra sin whisky.

För att kunna satsa fullt ut på att utveckla Hällsnäs behövdes en ledare på plats och det är i den rollen som Krister Dahl har kommit in.

– Det känns väldigt inspirerande. Mitt jobb är att få ihop paketeringen, vad vi står för och vad vi ska leverera. Vi har väldigt bra personal, vi växer och behöver bli fler, säger han.

Vacker miljö

Den vackra miljön intill Landvettersjön gör att det är väldigt populärt att ha bröllopsfester på Hällsnäs. Utmaningen är att få folk att hitta dit även till vardags.

– Hällsnäs har varit väldigt inriktat mot konferenser och bröllop men vi vill göra det mer publikt. Vi serverar lunch varje vardag och brunch på söndagarna, ibland har vi testat med lite after work. Det är väldigt få tillfällen som hela stället är abonnerat.

Hotellrummen ligger ute på nätet och när det är stora evenemang i Göteborg märks det även här.

– När Foo Fighters kom till Göteborg var det fullt i våra 38 hotellrum, säger Krister.

Han ser bara positivt på att det nu ska satsas även på Råda säteri och tycker att det är bra att det finns fler ställen som kan locka folk till kommunen.

– Vad du gör med konkurrensen är upp till dig själv. Vi är kollegor som sporrar varandra, säger han.

Rådgivare för kocklaget

Det är inte bara Hällsnäs som har fått en nystart för Krister Dahl. Han har även tagit upp sitt engagemang i kocklandslaget.

– Jag lade av efter OS 2012, då hade jag varit lagledare de sista åtta åren. Vi hade gjort en stor satsning och gick därifrån som segrare, då hade jag hållit på med det under en lång period, säger Krister som orsak till att han då valde att lämna laget.

2016 fick Sverige med en sjundeplats sin sämsta placering i ett OS någonsin. Efter det fick Krister, som även jobbar som domare i matlagningstävlingar, hoppa in och hjälpa till och nu är han lagets senior advisor inför nästa OS som sker 2020.

– Jag saknade det lite, att skapa ett lag och vara med och sätta en utveckling. Och så är det ju själva tävlingsgrejen, jag är tävlingsmänniska ända ut i fingerspetsarna, säger Krister.

Han berättar att kocklandslaget, vars nuvarande lagledare Fredrik Andersson också jobbat på Hälls- näs, just varit där för att träna.

– De hade lite problem med en av rätterna. De var helt lyriska när de varit här och ville boka nästa helg också. Det är ju roligt för personalen här också när det händer lite speciella grejer.

Krister berättar att de nyligen arrangerade en heldag för ett företag som gör kockprodukter som fyllde 75 år. Gästerna fick bland annat en skolsittning i matlagningsstudion och en båttur över till Rådanäs bryggeri.

– Det är roligt att göra lite unika grejer, säger Krister.

Domare i OS

När OS går av stapeln 2020 kommer Krister att vara där som domare. Han tycker att det är roligt att ge feedback och hjälpa lagen att utvecklas.

– Det är det jag brinner för som domare, säger han.

Han får ofta frågan om han vill ställa upp i matlagningsprogram som exempelvis Kockarnas kamp men han har hittills alltid tackat nej.

– Jag har prioriterat familjen, jobbet, landslaget. Allt handlar inte om att synas. Jag har aldrig haft problem med att stå i fokus men det är aldrig det jag strävar efter. Kockarnas kamp är roligt att titta på, jag har många kompisar som är med.