Bild: Anna Mattisson
Sjunger för hemkommunen. Hanna Ferm från Pixbo bjuder på några låtar med nationaldagstema tillsammans med Almakören från Göteborg.

Nationaldagsfirande med Hanna Ferm

Landvetter

Församlingen i Landvetter satsar på stort nationaldagsfirande med specialgudstjänst, aktiviteter för hela familjen och ingen mindre än Pixbos egna Idol-stjärna Hanna Ferm uppträder.

– Vi förlorade ju en helgdag med annandag pingst 2005 och sedan dess har nationaldagen i stället blivit en högtidsdag som vi firar ordentligt i kyrkan, säger Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetters pastorat.

Landvetter kyrka firar alltså med pompa och ståt och vill slå vakt om den svenska freden i årets firande. Det blir en gudstjänst med nationaldagstema som handlar om Sverige och personalen kommer in med svenska flaggor. Det blir en predikan om fred och frihet som avslutas med bön för Sveriges befolkning.

Fullt med aktiviteter

Det blir också sedvanligt folkliv, fika, bumperballs, hoppborg, korv, fiskdamm, lotteri, ballongfigurer, hinderbana, slush, sockervadd, popcorn. Konferencier ­Göran Roempke med sidekick Mikael Myllie Bonde och Äventyrsskogen bjuder på spännande pyssel, kluriga övningar, tävling för hela familjen och grillning. Sedan ska kommunalrådet Patrik Linde (S) hålla nationaldagstal.

– Det blir inget politiskt. Per Vorberg (M) höll tal förra året och nu är det Patriks tur, säger Peter Bratthammar.

Sjunger med Almakören

För underhållningen står Almakören från Göteborg och kommunens egna sångfågel Hanna Ferm som kom tvåa i Idol förra året.

Vad ska ni sjunga för nåt?

Det blir lite blandat med fokus på nationaldagen och sommaren, det blir en Beatles­låt och Kentlåten ­Sverige, säger hon.

Ska du inte sjunga något eget material?

Jag har ju bara släppt en låt, men det beror lite på vad arrangören vill ha, jag tror inte det blir den. Jag ska sjunga några låtar själv och sen blir det några tillsammans med Almakören, säger Hanna Ferm.