• Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: ARON MIKAEL SIK
  • Bild: Gunilla Carlsson
  • Bild: ARON MIKAEL SIK

Pedagogisk kanin tog klass till Liseberg

Mölnlycke

MÖLNLYCKE: En klass i tvåan på Skinnefjällsskolan gick på Liseberg och träffade VDn och riksdagsledamoten Gunilla Carlsson (S). Allt på grund av mjukdjurskaninen Logini.

Klass 2E, ”Diamanten”, på Skinnefjällsskolan i Mölnlycke fick inspiration till ett lite speciellt pedagogiskt inslag i veckan som gick. De hade läst läroboken Diamantjakten där de skickar iväg en nallebjörn på äventyr för att se vem som plockade upp den och var den hamnade.

Nu gjorde klass 2E samma sak i verkligheten fast med en Lisebergskanin vid namn Logini, som fick komma ut i stora världen. Klassen skickade ut kaninen redan i höstas med en förhoppning om att han skulle komma tillbaka i april.

– Det är en kul grej att se hur långt den kan ta sig. Det finns flera andra klasser på skolan och de har inte hört något, så vår kanin har tagit sig ganska långt. Tanken är att kaninen ska hamna i olika miljöer som man sedan kan väva in i undervisningen på ett roligt och pedagogiskt sätt, berättar klassföreståndare Frida Bartlett.

Fick besöka riksdagen

En av dem som plockade upp Logini var riksdagsledamoten Gunilla Carlsson (S).

– Jag skulle gå ombord på tåget till Stockholm och där låg en Lisebergskanin precis vid trappan. Jag tänkte att det var någon som tappat den men så såg jag meddelandet, berättar hon.

Lisebergskaninen Logini har haft med sig en lapp till allmänheten där den som hittar honom uppmanas ta med den på äventyr, plåta det och sedan skicka bilderna till klassen. Gunilla Carlsson tog med Logini till sitt arbete i riksdagen där han fick träffa flera ministrar i regeringen, bland annat före detta inrikesminister Anders Ygeman, civilminister Ardalan Shekarabi och Helene Hellmark Knutsson, minister för ­högre utbildning och forskning. Dessutom fick Logini vara med på en votering och ­rösta ja till förslaget om höjt barnbidrag.

– Det var så roligt att skicka detta till klassen sen, säger Gunilla med ett skratt.

Av en händelse råkar Gunilla Carlsson var ordförande­ för Lisebergs styrelse och på hennes initiativ fick klassen chansen att träffa både henne och Lisebergs VD Andreas Andersen. Där fick de redovisa samtliga av Loginis äventyr så här långt. Barnen turades om att visa foton och berätta vad kaninen sett och gjort, bland annat hade en pilot plockat upp honom och flugit mellan Stockholm och Norrbotten flera gånger ­under en och samma dag. ­Naturligtvis förseddes barnen också med varsitt åkband och fick tillbringa resten av eftermid­dagen med att åka.

Åkt på semester

Klass 2E på Skinnefjällsskolan har fortfarande inte fått tillbaka Logini. Så vitt de känner har han åkt på ­semester i Spanien.

– Vi hoppas att de inte tror att det är ett gosedjur, utan att det kommer några svenskar och tar med honom hem till Sverige. Men när han kommer tillbaks så ska vi ha en stor fest för honom, berättar Lia-Frida Schmitt, i klass 2E, ”Diamanten”.