• Bild: JENNY FÖRANDER
    NÄRVARANDE CHEF. Mats Schönemann har varit chef på Björkelids äldreboende i Rävlanda i snart 40 år och strävar hela tiden efter att förbättra verksamheten.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Prisas för hållbart ledarskap

Profilen

Mats Schönemann var bara 23 år när han blev chef på Björkelids äldreboende. Efter nästan 40 år på posten har han nu fått ta emot Sydvästenpriset från högskolan i Borås för sitt hållbara ledarskap.
– Jag blev helt ställd, men det är ju fantastiskt roligt att bli uppmärksammad, säger han.

Inför fotograferingen går vi ut på terrassen där några av de boende sitter och njuter i solgasset. Anna-Lisa Olsson har inget emot att var med på bild. Hon har själv jobbat på Björkelid och för två år sedan flyttade hon in.

– Jag fick precis det rummet som jag har sagt att ville ha om jag någon gång skulle flytta hit, säger hon nöjt.

När Anna-Lisa får höra att Mats fått pris för sitt ledarskap säger hon direkt att han är värd det.

– Han ställer alltid upp, på roliga saker och när det är jobbigt också. Man kan anförtro sig och veta att då stannar det där, säger hon.

Satta på piedestal

Björkelids äldreboende har fått mycket positiv uppmärksamhet, bland annat för att de hittar på mycket aktiviteter för de boende och samverkar med samhället runt omkring. Mats Schönemann säger att det är positivt att ha ett gott renommé, men att det också ställer höga krav.

– De sätter oss på piedestal, säger han och poängterar att även här finns det hela tiden saker att förbättra.

Information, måltidsmiljön och maten var punkter som togs upp i den senaste brukarundersökningen. För att öka delaktigheten har de nu börjat med boendemöten där brukarna får sitta i smågrupper och diskutera.

Öppenhet viktigt

Att vara öppen gentemot brukarna och deras anhöriga är viktigt, men också att vara öppen inom den egna verksamheten.

– Var inte rädd för att misslyckas. Det är genom våra misstag som vi lär oss, säger Mats.

Från början hade han inte alls tänkt jobba inom äldrevården.

– Jag ville jobba med barn och unga. Jag var sportintresserad och ville bli sjukgymnast. Det är ju inte en siffra rätt, säger Mats.

På något sätt kom livet emellan. Han kom in på vårdlinjen och sedan ville han inte byta. Han träffade sin fru som också jobbar i vården och fick tre döttrar, varav den äldsta nu vill bli sjukgymnast.

– Jag blir påmind om drömmarna jag hade som ung av mina döttrar. Jag ville ut och resa och nu är de de som reser, men det känns bara roligt, säger han.

Utbildad undersköterska

Mats började jobba som undersköterska på Björkelid. När han var 23 år fick han posten som biträdande chef.

– Min dåvarande chef Gerd Olsson tyckte att jag passade som chef, säger Mats.

Efter några år kände han att han ville vidareutbilda sig. Socialtjänstlagens portalparagraf etsade sig fast och har följt med honom sedan dess.

– Det handlar om att vi ska ge trygghet, delaktighet och respekt. Det ska genomsyra allt vi gör, säger Mats.

Under sina år på Björkelid har han fått vara med om mycket, både glädje och sorg. Äldre som ska flytta in på ett boende kan känna sig oroliga, deras anhöriga kan känna ångest över om de fattar rätt beslut.

– Alla har ju en bild av äldreomsorgen som man färgas av. Våra medarbetare kan få bära de anhörigas ångest. Det är jätteviktigt att vi möter anhöriga och brukare, säger Mats.

Under årens lopp har han också varit med om att tidigare anställda har flyttat in och levt sina sista år på boendet.

– Jag har följt flera medarbetare till graven, säger Mats.

Sydvästenpriset har instiftats för att uppmärksamma bra chefer inom vård- och omsorgssektorn. I bedömningen väger man in både ekonomi och kvalitet, medarbetarenkäter, brukarenkäter, internt och extern samarbete samt hållbarhet och långsiktighet.

– Vi har inte mer tid eller pengar än någon annan, men det gäller att tänka utanför boxen och hitta lösningar. Huvuddelen av pengarna går till personalkostnader, då gäller det att utnyttja dem på ett bra sätt, säger Mats och poängterar att det inte är han ensam som har gjort sig förtjänt av priset.

Har sin roll att fylla

De jobbar i ett team där han har sin roll att fylla.

– Teamet är oerhört viktigt. Jag jobbar väldigt mycket med processer och är mer ledare än chef. Jag behöver sällan ta några chefsbeslut. Jag har en idé om vart vi ska men jag vet inte alltid hur.

Han beskriver hur personalgruppen diskuterar fram lösningar tillsammans.

– Det är så jäkla kul att se när personalen tar initiativ. Jag har många idéer men om personalen säger nej blir det inget, då går det inte att genomföra. Vi har pratat länge om att ha ett växthus men då måste det finnas någon som sköter det. På Ekdalagården har de hönor, det hade ju varit jättetrevligt, men är det ingen som vill sköta dem blir det inga hönor, säger Mats.

När han anställer personal frågar han alltid vad de har för intressen. Är det något som gillar att jobba i trädgården eller att spela musik? Då kan det bli en tillgång som berikar vardagen för de äldre.

– Det de är duktiga på kan matcha de boende.

Mats berättar att de har köpt in instrument som de har placerat i ett sällskapsrum.

– Det är för spontanspel. Det kanske är någon anhörig som kan spela och så får vi gratis underhållning.

I samband med att de bygger om skapar de också hörnor med olika teman,
exempelvis en sporthörna, en barnhörna med fondtapet med sagomotiv, en skattkista och döskallar, och en minneshörna, som kan generera känslor och samtal bland de boende och deras anhöriga.

– Man ska få leva tills man dör. Meningsfullhet kan vara något jättestort eller något så här litet, säger Mats och måttar mellan fingertopparna.

Viktigt skapa möten

Något som fick många av de boende att leva upp var när de i julas skapade sin egen julmarknad och bjöd in hela byn. Många av besökarna hade aldrig satt sin fot på äldreboendet förut.

– Det var positivt på så många nivåer. Det skapade så många möten.

Mats säger att det tog honom 30 år att skriva en vision. Visionen handlar om att personalen verkligen ska vilja jobba på Björkelid och känna stolthet över sitt arbete. De ska bedriva verksamheten på ett sådant sätt att de själva och deras anhöriga ska kunna tänka sig att flytta in den dagen det blir aktuellt.

I visionen ingår också att ha ett salutogent förhållningssätt till alla brukare, vilket innebär att se de resurser som varje individ har.

– Det kanske är någon som bara pratar om döden. Att prata om döden kan också vara meningsfullt, säger Mats.

Visioner har han satt upp som ett mål att sträva efter.

– Jag säger inte att vi gör allt rätt, för det gör vi inte.

Utmaningen att hela tiden försöka förbättra verksamheten är det som driver honom att fortsätta. Bästa belöningen är att se medarbetare som växer med uppgiften.

– Då växer verksamheten och då blir chefen glad, säger Mats med ett stort leende.