Bild: BEATA RAMSAY
SOTIGT. I torsdags bekämpade Räddningstjänsten en brand intill Yxjön utanför Mölnlycke. Brandområdet uppskattas vara stort som en dryg fotbollsplan.

Stort pådrag för att stoppa skogsbrand

Benareby

I torsdags i förra veckan upptäcktes en skogsbrand i området söder om Yxsjön. Tio enheten från Räddningstjänsten och en privat helikopter bekämpade branden.

Mattias Kapocs, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten, säger att det var ett område stort som en till en och en halv fotbollsplan som brann.

– Det var inte en jättestor brand, men vi var där ett tag. Det var lite svårtillgängligt, som tur var var vinden gynnsam. Det blåste ut mot sjön så att branden inte fick fäste, säger han.

Skogen som brann var på kommunens mark, men Beata Ramsay från Benareby som äger skog i samma område har varit ute och hjälpt till att bevaka att elden inte sprider sig.

– I söndags rykte det fortfarande och vi närboende har fått åka ut och bevaka, säger hon.

Hon är övertygad om att branden har orsakats av att någon har gjort upp eld trots det rådande eldningsförbudet och inte släckt ordentligt. Så torrt som det har varit i markerna sprider sig elden snabbt.

Beata Ramsay uppmanar alla som är ute i skogen att respektera eldningsförbudet.

– Trots att det brann i skogen i torsdags har jag sett att folk har varit ute och grillat utmed sjön efter det. Yxsjön är en fin sjö med många öar och det är många som kommer dit för att grilla, säger Beata.

Hon äger flera öar i sjön och har varit med om att skogen har brunnit på dem förut.

– Det brinner i rötterna så att träden fälls, säger hon.