Bild: Malin Svanberg Eliasson
Vårdande inventering. Medlemmarna arbetar med tyger under textilvårdsdagen.

Textilvård på hembygdsgården

Rävlanda

Björketorps sockens hembygdsförening tog tillfället i akt och rustade upp textilier i olika former under lördagen. Medlemmar deltog i arbetet och en hel del spännande teorier om tygernas ursprung dryftades.

– Vi har ju länge vetat om att vi har mängder av textilier i våran ägo, säger hembygdsföreningens vice ordfördande Malin Svanberg Eliasson.

Björketorps hembygds­förening i Rävlanda har funnits i 75 år och tillströmmen av olika textilier har varit mer eller mindre konstant hela tiden. Bidragen kommer från hela orten och då och då kommer det in större partier från dödsbon eller andra typer av utrensningar.

– Vi fick in inventarier från ett helt torp i Runna (i Rävlanda) en gång och det var bland annat tyger därifrån som vi gick igenom nu, säger Malin.

Hela 13 medlemmar dök upp på hembygdsgården och deltog i arbetet med att putsa upp och snygga till textilierna. Det var mängder av kläder, sängkläder, bonader, dukar och andra typer av tyger.

– Vi hittade gamla folkdräkter, serveringsförkläden de haft på pensionaten i orten och en gammal baddräkt som vi tror är från 20-talet. Specifikt från torpet i Runna fanns något slags hårband som vi tror att kvinnan som levde där använt i sitt yrke, antagligen som piga eller något sådant. Det är jättespännande att gå igenom allt det här, berättar Malin som gick en kurs hos en textilkonservator i höstas.

Hur gjorde ni själva upprustandet?

Vi använder syrafritt papper och papprullar för att rulla upp tygerna på. Det är viktigt att klä in galgar och annat med lakan och annat som skyddar de gamla textilierna. Man vill göra allt man kan för att undvika att det blir väck på dem också, särskilt om det är ett större, tyngre tygstycken, säger Malin.

Gjorde inventering

Hembygdsföreningen kombinerade textilvården med en inventering av samlingen och vice ordförande hoppas att arbetet fortsätter vid ett annat tillfälle.

– Vi jobbade i fem timmar i lördags och vi är inte klara än. Det blir definitivt fler tillfällen för det här, inget som är inbokat ännu, men nu vet vi i alla fall hur vi ska göra, säger Malin Svanberg Eliasson.