Tonårsliga döms till fängelse

Allmänt

Två tonåringar döms till fleråriga fängelsestraff för en serie rån mot ungdomar, varav tre skedde i Mölnlycke och ett i Landvetter.
En tredje medverkande fick skyddstillsyn medan en friades helt.

Tonårsgänget åtalades för 14 rån som begicks under tre veckor i vintras. Härvan kunde nystas upp sedan den mest aktive i gänget fångats in i samband med att han rånade en ung kille i Landvetter i mars. Polisen har sedan kunnat lägga pussel med hjälp av övervakningsfilmer från bussar och spårvagnar.

Valde ut unga offer

I de flesta fallen har gärningsmännen utgått från Korsvägen där de sett ut ett offer, en ensam ung person, och sedan följt efter personen på bussen. När offret klivit av bussen har tonåringarna följt efter och rånat dem på mobiltelefoner, bankkort, klockor, hörlurar med mera. De yngsta rånoffren har varit i 13-årsåldern.

De två huvudmännen i gänget är 18 och 19 år gamla. De döms till fängelse i två år och sex månader respektive två år och nio månader. De anser också ha gjort sig skyldiga till övergrepp i rättssak.

En 17-åring döms till skyddstillsyn medan en fjärde person frias helt.