Trädgårdsfest på äldreboende

Mölnlycke

Ett EU-projekt för odling och trädgård inom vård och omsorg firar nu med en trädgårdsfest på äldreboendet Ekdalagården.

Kommunen har fått 750 000 kronor för att ta fram ett arbetssätt kring odling och trädgård inom vård och omsorg. I projektet deltar följande äldreboenden: Björke­lid, Ekdalagården, Höne­kulla gård och Säterigården samt en daglig verksamhet inom funktionshinder. Nu ska Ekdala­gården fira med trädgårdsfest som en del av projektets verksamhet.

– Det finns forskning på hur viktigt det är att vara i naturen och inte minst i en trädgård. Vi vill använda de förutsättningar som finns och vi har de här innegårdarna, målet är att de ska användas året runt. Vi hade en ljusfest i vintras, och nu är det dags för en sommar­aktivitet, säger Kristin Hansson, fritidsassistent på Ekdala­gården.

Kan väcka minnen

”Att samlas kring sådd, gallring och skörd kan till exempel väcka minnen hos personer med demenssjukdom, ge möjlighet till fysisk aktivitet och ökat engagemang, men också bidra till att stärka gemenskapen – odling och trädgård kan de flesta relatera till”, skriver kommunen på sin hemsida.

Under trädgårdsfesten anordnas ett flertal aktiviteter så som tipspromenad, fika, kaffekalas med sju sorters kakor och dessutom ska den skönsjungande floristen Bengt Blom bjuda på några gamla välkända visor.

– Vi ska dokumentera det vi gör i projektet och det här blir ett sätt att bryta vardagen och skapa delaktighet och mening för de boende. Så vi hoppas att folk kommer, det är gratis och bara att komma förbi, säger Kristin Hansson.