• Bild: JENNY FÖRANDER
    BREDDAT SIG. Jan Inge Forsberg drog igång Sportpartiet inför valet för åtta år sedan. På senare tid har partiet dragit till sig nya medlemmar som har bidragit till att bredda partiet, både geografiskt och kunskapsmässigt. Cecilia Grebart Flatow fastnade för partiets fokus på hälsofrågor.
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Vågmästare med möjlighet att påverka

Val 2018

När Sportpartiet bildades och ställde upp i valet 2010 var det säkert inte många som trodde att partiet skulle bli långvarigt.
I stället fick det en guldsits som vågmästare efter förra valet och har haft stora möjligheter att driva sina frågor.

– Efter höstens val hoppas jag att vi får fler mandat så att vi kan påverka ännu mer, säger Jan Inge Forsberg.

Som mångårig ordförande i Pixbo innebandyklubb och vd för Renew, världens största tillverkare av innebandyutrustning, är Jan Inge Forsberg en välkänd person i kommunen. Säkert var det många som höjde på ögonbrynen när han våren 2010 gick ut med att han skulle ge sig in i politiken och starta ett eget parti vid namn Sportpartiet.

Säkert var det också en del som känner honom och hans envishet som insåg att det här inte var en tillfällig nyck utan början på något nytt som skulle komma att växa.

Togs inte på allvar

Jan-Inge berättar hur det gick till när han bestämde sig för att starta partiet.

– Vi satt i möte med ­Anette Eiserman-Wikström (M), kommunstyrelsens dåvarande ordförande, och tyckte inte att vi fick gehör i de frågor som vi tyckte var viktiga. Jag sa att då får vi väl starta ett eget parti. ”Gör du det”, sa Anette och då kände jag att så får det bli. Vi kände att det inte fanns något parti som tog våra frågor på allvar så vi tog saken i egna händer. De ställde olika aktiviteter mot varandra, som om vi bygger en cykelbana blir det ingen badplats, men folk gillar olika saker – vissa vill cykla, andra vill bada. Det är viktigt att folk rör på sig.

Samlade namn

Han samlade ihop 50 namnunderskrifter och partiet var bildat. I valet 2010 fick partiet ett mandat i fullmäktige. Alliansen hade då en stark majoritet och Sportpartiet fick inte så mycket reell makt.

– Den första mandatperio­den handlade mest om att se och lära. Vi pratade med de andra politikerna om våra frågor som jag upplevde att de inte var så pålästa på. Inför den nuvarande mandatperioden hade folk fått upp ögonen för oss och vi fick tre mandat. Alliansen och oppositionen fick 24 mandat var och vi hade tre. På valnatten fick jag ett sms från Per Vorberg (M) som ville träffas för att diskutera om vi ville stödja alliansen. Jag fick inget sms från oppositionen, de har inte hört av sig på fyra år. De hade kunnat sträcka ut en hand, säger Jan Inge.

Fler vill engagera sig

Från början var de ganska få aktiva i partiet, men på senare tid har många hört av sig och velat engagera sig. Tack vare att det kommer nya medlemmar från alla orterna i kommunen och med olika intressen har partiet kunnat bredda sig och engagera sig i fler frågor.

En av dem som engagerat sig på senare tid är Landvetter­bon Cecilia Grebart Flatow som nu är trea på Sportpartiets lista till kommun­fullmäktige.

– Jag har tänkt ganska länge att jag ville engagera mig, det är en känsla som vuxit fram under några år och som gjorde mig ganska förvånad, min pappa var kommunpolitiker i Mölndal och när jag växte upp gillade jag inte att han var politiker. Jag tycker det ska bli spännande att se vad man kan påverka, det handlar också om att vilja hjälpa till och jobba för den kommun man bor i, säger hon.

Varför blev det just Sportpartiet?

– Jag hittade inte något annat parti som stämde på alla punkter. Jag tycker om att det är ett lokalt parti och att de fokuserar på hälsofrågor i stort.

Har ni några politiska förebilder?

– Nej, säger både Jan Inge och Cecilia.

Vad har ni för politiska mål?

– Jag hoppas och tror att vi ska få ännu fler mandat, målet är minst fem mandat och det tror jag är möjligt i och med att vi har breddat oss till fler orter och också kunskapsmässigt, det gör att vi blir mer intressanta.

Vilket parti skulle du rösta på om du blev tvunget att rösta på ett annat än ditt eget?

– Om jag fick rösta på en person skulle det vara Per Vorberg (M) för att han sätter Härryda kommun i första rummet, han som person är väldigt driven och om han var med i ett annat parti skulle jag kunna rösta på det, säger Jan Inge.

– Jag håller med, jag hade också röstat på Per Vorberg, säger Cecilia.

Har ni några personliga hjärtefrågor?

– Barn och ungdomar. När det ränner folk i centrum och ställer till det är det vi som inte har gjort rätt från början och inte lärt dem hur det fungerar i samhället. Det finns mycket att ta tag i för att få det trivsammare och göra det bästa för ungdomarna, säger Jan Inge.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?

– Det var när jag fick sms:et från Per Vorberg och alliansen som frågade om vi ville vara med och styra kommunen. Det känns som att man har blivit sedd och fått möjlighet att vara med och påverka. Det var en fantastisk möjlighet och jag hoppas att vi får många mandat den här perioden så att vi kan påverka minst lika mycket.